Održana radionica o procjeni rizika: Razmjena iskustava i prakse

U okviru programa obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu i edukativnog programa „Zaštiti se znanjem!“, u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu održana je radionica „Procjena rizika – temelj učinkovite zaštite na radu“, za stručnjake zaštite na radu iz naftnih kompanija INA, CRODUX i LUKOIL. Radionicu je vodio Neven Obradović, viši stručni savjetnik u Zavodu, uz sudjelovanje Muhidina Omerdića, voditelja Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analize u Zavodu.

Procjena rizika je postupak kojim se utvrđuje razina opasnosti, štetnosti i napora na mjestima rada i mjere prevencije radi sprečavanja ozljeda, profesionalnih i bolesti povezanih s radom. I ovom prilikom naglašeno je da je procjena rizika ključni dokument i temelj učinkovitog upravljanja sigurnošću na radu u svakoj radnoj sredini i zato je važna razmjena iskustava, te praktičnih rješenja s ciljem kontinuiranog stručnog usavršavanje stručnjaka za zaštitu na radu.

Kampanja Europske agencije za zaštitu na radu “Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima” 2018.-2019., poticaj je da se ulože dodatni napori na nacionalnim i sektorskim razinama da se ograniči izloženost te poduzmu odgovarajuće mjere prevencije radi sprečavanja zdravstvenih problema i štetnih posljedica od opasnih tvari na mjestima rada. U provedbi navedenog značajno je sudjelovanje svih ključnih dionika u djelatnosti proizvodnje, prijevoza i prodaje naftnih proizvoda, zaključeno je na radionici.