Održana radionica OiRA alata za frizere u Splitu

OiRA alat za frizere (Online Interactiv Risk Assessment – Internetska interaktivna procjena rizika) predstavljen je, nakon Zagreba, u Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije – Udruženju obrtnika Split, a na predstavljanju su iz Zavoda za unapređivanje zaštite na radu sudjelovale Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju i Ana Akrap, viša stručna savjetnica. Riječ je o novoj besplatnoj internetskoj aplikaciji namijenjenoj malim poslodavcima u frizerskoj djelatnosti koja im omogućava samostalnu izradu procjene rizika.

Okupljene frizere iz Splita uvodno je pozdravila Daniela Gazibara, predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Split i Snježana Štefok.

Ana Akrap održala je prezentaciju OiRA alata za frizere upućujući nazočne u njegovu  praktičnu primjenu. Sudionici radionice s velikim zanimanjem pratili su i sudjelovali u korištenju ove internetske aplikacije koja se sastoji od pet modula, a uključuje organizaciju i provođenje zaštite na radu, informacije o radnom prostoru, poslovima koji se obavljaju, zaštiti i njezi kože te informacije o ostalim izvorima opasnosti, štetnosti i naporima. Nakon praktične demonstracije i uputa, polaznici radionice uspješno su samostalno izradili procjenu rizika za vlastite frizerske salone putem svojih mobilnih uređaja.

Sudionici radionice ocijenili su OiRA alat izuzetno praktičnim i korisnim budući da im omogućava razumijevanje i odgovarajuće postupanje u provedbi i kontroli mjera u području zaštite na radu, te doprinosi optimizaciji i racionalizaciji troškova poslovanja.

Frizeri  su iskazali veliki interes za OiRA alat  pa će Zavod za unapređivanje  zaštite na radu  organizirati i drugu radionicu u Splitu, a u okviru  plana daljnjih aktivnosti, organizirati će se predstavljanje i  praktičnu edukaciju, u manjim  grupama  polaznika, o korištenju OiRA alata za ovo zanimanje i u drugim županijama.