Zagreb: Održan seminar o Drugom europskom istraživanju poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju – ESENER-2

Nakon seminara održanog u Varaždinu i Rijeci, predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu predstavili su rezultate Drugog europskog istraživanja poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju (ESENER-2) na seminaru u Zagrebu 6. lipnja 2017. I ovaj seminar održan je uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), a namijenjen je socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i poslodavaca. Prikazani su rezultati samog istraživanja, a sudionici su imali priliku upoznati on-line interaktivno sučelje ESENER-2, te izabrati teme istraživanja koje su onda opširnije i pobliže predstavljene. Svrha seminara je pružanje pomoći u stvaranju sigurnih mjesta rada i primjena učinkovitijih rješavanje u odnosu na postojeće rizike te rizike u nastajanju.

U sklopu ESENER-2 obrađeno je 11 tema: Starenje i zaštita na radu, Prednosti dobre zaštite na radu, Opasne supstance, Upravljanje zaštitom na radu i sudjelovanje radnika, Zaštita na radu i obrazovni sustav, Mikro i mala poduzeća i zaštita na radu, Poremećaji mišićno-koštanog sustava, Nanomaterijali, Stres i psihosocijalni rizici, Žene i zaštita na radu, Mladi i zaštita na radu, koje su ponuđene na izbor sudionicima. Od tih ponuđenih tema sudionici seminara u Zagrebu za opširniju raspravu izabrali su teme: Žene i sigurnost i zdravlje na radu, Stres i psihosocijalni rizici, Rukovanje opasnim kemikalijama te Mišićno-koštani poremećaji.

Sudionike je u ime domaćina, Hrvatske udruge poslodavaca, pozdravila Admira Ribičić, direktorica u HUP-u, istaknuvši važnost ovakvih edukativnih seminara i za predstavnike poslodavaca ali i radnika. Projekt je predstavila Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, a o ESENER-u 2 i ostalim temama govorila je Ana Akrap, viša stručna savjetnica u Zavodu. Cilj predstavljanja rezultata ESENER-a 2 je poboljšanje upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu, a Akrap je prikazala i usporedbe s praksom u Republici Hrvatskoj. Kroz prezentaciju i filmove podsjetila je prisutne zašto su stres i psihosocijalni rizici novi izazovi koje se ne smije zanemarivati. Uz konkretne primjere, slikovito je navela i opisala posljedice stresa, prije svega na zdravlje radnika, zatim na društvenu klimu u poduzeću koja lančano uzrokuje negativnosti, sve do ekonomskih gubitaka za radnike i poslodavce, te gospodarskih gubitaka za društvo u cjelini. Sudionici seminara iz većih poduzeća izjavili su kako u njihovim poduzećima postoje psiholozi s kojim mogu razgovarati o navedenim problemima pronalazeći zajednička rješenja.

Mišićno-koštani poremećaji su najčešća oboljenja povezana s radom te pogađaju milijune radnika na području cijele Europe. Akrap je u prezentaciji istaknula kako poslodavci upravo zbog ovih poremećaja troše milijarde eura. Temeljem uspostavljene suradnje Zavoda i dr. sc. Josipe Nakić sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta na ovom skupu predstavljena su dva projekta povezana s prevencijom mišićno-koštanih poremećaja, koje su realizirani u Lidlu i INA-i, a usmjereni su na radnike koji obavljaju teške fizičke poslove ali i na radnike na uredskim poslovima. Dr. Nakić je u izlaganju istaknula važnost pravilnih pokreta pri različitim radnjama, primjerice pri podizanju tereta, te ukazala na značaj tjelovježbe tijekom rada kako bi se prevenirala bolna stanja kralježnice što uzrokuje dugotrajna bolovanja i smanjenje radne sposobnosti radnika. Pored primjera dobre prakse, dr. Nakić detaljno je prikazala način programiranja treninga te demonstrirala određene kineziološke vježbe koje se mogu svakodnevno primijeniti i pozitivno utjecati na zdravlje i radnu aktivnost pojedinca.

Sudionici seminara sa zanimanjem su pratili teme, aktivno sudjelovali, iznosili primjere i osobna iskustva.