Održane radionice o upotrebi OiRA alata za frizere u Koprivnici i Zagrebu

Seminari-radionice o upotrebi OiRA alat za frizere (Online Interactiv Risk Assessment – Internetska interaktivna procjena rizika) održani su u Zagrebu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, te u Koprivnici u  Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije. Oba seminara-radionice održana su uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), a vodile su ih Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, i Ana Akrap, viša stručna savjetnica.

Okupljene frizere u Zagrebu uvodno je pozdravila Jadranka Pezo, predsjednica Udruge poslodavaca u obrtništvu, zadrugarstvu i malom poduzetništvu te vlasnica frizerskog salona Studio Marcela i Snježana Štefok. U Koprivnici frizerima se uvodno obratila Jasmina Finovec, stručna suradnica za obrazovanje u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije.

OiRA alati jednostavni su i besplatni za uporabu, te dostupni putem interneta. On-line procjena rizika s predviđenim mjerama može se pohraniti kao dokument i isprintati. U Hrvatskoj je zasad dostupna takva internetska aplikacija za frizere, koji mogu putem nje samostalno izraditi procjenu rizika.

Djelatnice Zavoda, osim što su predstavile OiRA alat za frizere, na radionici su pokazale praktičnu primjenu te su frizerke aktivno i s velikim zanimanjem sudjelovale započevši procjenu rizika za vlastite salone. Aplikacija se sastoji od pet modula, a uključuje organizaciju i provođenje zaštite na radu, informacije o radnom prostoru, poslovima koji se obavljaju, zaštiti i njezi kože te informacije o ostalim izvorima opasnosti, štetnosti i naporima.

Sudionice su ocijenile OiRA alat izuzetno praktičnim i korisnim jer im omogućava razumijevanje i odgovarajuće postupanje u provedbi i kontroli mjera u području zaštite na radu, te pridonosi optimizaciji i racionalizaciji troškova poslovanja, a uz to je ovaj alat edukativan.