Održano Savjetovanje Primjeri dobre prakse u području zaštite na radu

Inicijativom, poduzetnošću i kreativnošću možemo učiniti puno, a sinergijskim djelovanjem daleko više

Minutom šutnje za sve žrtve nesreća na radu sa smrtnim posljedicama i preminulima zbog profesionalnih bolesti započelo je Savjetovanje „Primjeri dobre prakse u zaštiti na radu“, koje je su u povodu Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu – 28. travnja organizirali Zavod za unapređivanje zaštite na radu i Hrvatska udruga poslodavaca. Primjeri dobre prakse iz hrvatskih radnih sredina predstavljeni su u sklopu dviju tema savjetovanja: Organiziranje i upravljanje zaštitom na radu i Osposobljavanje iz zaštite na radu i zaštita zdravlja na radu, a prvi put od samostalnosti Republike Hrvatske dodijeljene su godišnje novinarske nagrade u ovom području, što su zajednički inicirali i dodijelili ovaj Zavod i HUP. Laureati su Gabrijela Galić iz Novog lista i Petra Marinčić s Televizije Zapad. Uz to, Zavod je dodijelio i posebna, tri pisana priznanja za promicanje zaštite na radu stručnim časopisima i glasilima tvrtki i sindikata.

– Partnerstvo Hrvatske udruge poslodavaca i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u organizaciji ovog savjetovanja uistinu je sjajan primjer dobre prakse i društvene odgovornosti u promicanju sigurnosti radnika i zaštite na radu. U tom kontekst organizacija ovog savjetovanja, koje za cilj ima isticanje primjera dobre prakse, prilika je svima nama, i svim stručnjacima zaštite na radu, da vide kako i na koji način najbolje ići u smjeru povećanja zaštite na radu i sigurnosti radnika – istaknuo je u uvodnoj riječi dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava. Pozdravivši inicijativu za dodjelu godišnje novinarske nagrade u području zaštite na radu i čestitavši laureatima, ministar Ćorić je naglasio kako je riječ u vrlo važnoj tematici za Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

– Poslodavci zaštitu na radu drže vrlo važnom, bitnom, zaštita na radu je ulaganje, a ne trošak – istaknuo je u svom uvodnom govoru Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, te dodao da od ovakvih savjetovanja možemo dobiti odgovore stručnjaka ali i naučiti. HUP će nastaviti promovirati zaštitu na radu i to je adresa na kojoj će se o ovom području razgovarati. Jakelić je napomenuo kako je Akcijski plan izazvao prijepore, no HUP ne smatra da se ovim planom smanjuje razina zaštite na radu, nego je želja da se administrativni koraci ubrzaju. Tehnološki razvoj donosi novi odnos čovjeka, stroja i rada, za što su potrebna i nova znanja, vještine ali i prevencija. Potrebno je prevenirati loše scenarije, a ono čime se zaštita na radu bavi su egzaktne brojke: na primjer, zaštitom na radu možemo prevenirati broj sati bolovanja, odsutnost s posla, smanjenu učinkovitost. Menedžment svih kompanija funkcionira na brojkama, a kad to pokažemo, puno brže postižemo da zaštita na radu dobije mjesto koje zaslužuje. Na kraju, Jakelić je istaknuo kako javna riječ o ovoj temi pomaže da naše društvo učinimo uspješnijim, socijalno stabilnijim i osjetljivijim na sve što zaštita na radu znači, stoga mu je osobito zadovoljstvo novinarima uručiti nagrade.

– Odlukom Hrvatskog sabora 2007. godine, 28. travnja proglašen je i Nacionalnim danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, kako bi se podigla svijest o značaju i koristima sigurnosti i zaštite radnika. I ovom prigodom potrebno je naglasiti da je zaštita na radu područje od posebnog društvenog interesa, da je zdravo i sigurno mjesto rada osnovno ljudsko pravo, a time obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice da to pravo osigura i štiti. Zaštita na radu je ključan dio dobrog poslovnog planiranja i upravljanja, te društvene odgovornosti – istaknuo je u uvodnom govoru Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. U nastavku Begović je naveo da, prema europskoj statistici o nesrećama na radnome mjestu, svake godine više od 3.300 radnika umre zbog nesreća na radu. U europskim se poduzećima godišnje izgubi najmanje 300 milijuna radnih dana zbog nezgoda na radu i zdravstvenih problema povezanih s radom. Mišićno-koštani poremećaji najčešća su oboljenja povezana s radom, ali i u kombinaciji s drugim čimbenicima u privatnom životu dovode do ozbiljnog pogoršanja kvalitete života radnika, te gubitaka milijuna radnih dana i eura. Nedavne studije pokazale su da određena ulaganja u poboljšanje ergonomskih uvjeta, odnosno rješavanje problema mogu donijeti velik povrat uloženog. Upravo zbog toga program ovog savjetovanja usmjeren je na tu problematiku.

Jedan od strateških ciljeva Europske komisije je sigurno i zdravo radno okruženje za više od 217 milijuna radnika u Europskoj uniji. Taj cilj obvezuje i nas u Hrvatskoj u provođenju učinkovite zaštite naših 1.497.178 radnica i radnika. U 2016. godini u Republici Hrvatskoj prijavljeno je ukupno 16.529 ozljeda na radu, od čega je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje do kraja ožujka ove godine priznao 13.700 ozljeda. Kako je u okviru te brojke i oko 17 posto ozljeda prilikom dolaska i odlaska na posao, odnosno na putu, važno je djelovati preventivno na smanjenje i tih uzročnika stradavanja zaposlenih. Od 197 prijavljenih profesionalnih bolesti priznato je 146. Ono što zabrinjava je podatak da je u 2016. godini u odnosu na prethodnu 2015. broj teških ozljeda na rad povećan za 15 posto pa su registrirane ukupno 1.583 takve ozljede. Stopa prijavljenih ozljeda na radu na 1.000 radnika na razini Hrvatske u prošloj godini bila je 11,5 te je zaustavljen prethodni trend rasta, a u 2016. godini u odnosu na 2015. bilježi se i smanjenje broja smrtno stradalih na mjestima rada u našoj zemlji, naveo je Begović istaknuvši zlatno pravilo: bolje je djelovati prije nego se nešto loše dogodi, predvidjeti rizik te ga spriječiti. Zato je glavni cilj u području zaštite na radu i zaštite zdravlja – prevencija. Prijenos znanja i dijeljenje iskustava s drugima, primjena inovativnih metoda i promicanje dobre prakse u zaštiti na radu najjeftiniji je, ali i najučinkovitiji način motivacije i podrške, poboljšanja i unapređivanja zaštite na radu u našim radnim sredinama.

Naš otvoren pristup kao javne ustanove prema svim dionicima, različiti edukativni programi diljem zemlje od uključivanja djece predškolske dobi, preko učenika i studenata, do poduzetnika početnika, mikro, malih, srednjih i velikih poslodavaca te predstavnika radnika, organizacija Otvorenih vrata, Info dana, rad Savjetovališta ZNR 3u1, akcija usmjerena na sigurnost rada u slobodno vrijeme „Uradi sam, ali sigurno“, kao i promocija preventivnih opće zdravstvenih akcija i kampanja sigurnosti u prometu samo su dio svakodnevnih napora Zavoda na osvješćivanju, poboljšanju rezultata, uključivanju što šireg kruga dionika i njihove energije u bolju zaštitu na radu, istaknuo je ravnatelj Begović. Dobra zaštita na radu i očuvanje zdravstvene sposobnosti radnika pravi su korak smanjenju nezgoda i bolesti na radu a time i pozitivnim rezultatima, u čemu svi možemo pružiti svoj doprinos i ostvariti vidljive koristi. Zato je logično zaključiti da u zaštiti na radu manje znači više, a to je moguće postići ukoliko je zaštita na radu prva!

Nakon uvodnih izlaganja, predsjednik Povjerenstva za dodjelu godišnjih novinarskih nagrada Fran Marović proglasio je laureate godišnjih nagrada za tiskano i televizijsko novinarstvo: Gabrijela Galić, novinarka Novog lista, nagrađena je za tekst „Manje trikloretilena i strojnih ulja spasit će na tisuće života“, a Petra Marinčić, novinarka i urednica TV emisije Pravo kroz život na Televiziji Zapad, za prilog „Zaštita na radu“. Nagrade su uručili zamjenik glavnog direktora HUP-a B. Jakelić i ravnatelj Zavoda V. Begović, a novinarka Galić zahvalila je u ime obje dobitnice istaknuvši da zaštita na radu nije privlačno područje i teško se s takvom temom „probiti“ u novinarstvu. Zaštita na radu čini se dosadnom, no kad se nešto dogodi, tada shvatimo koliko ona znači. Puno znači kad se važnost ove teme prepoznaje, i nadamo se da će i ova nagrada biti poticaj da se više piše o ovom području.

U sklopu prve teme savjetovanja Organiziranje i upravljanje zaštitom na radu, Snježana Bahtijari, direktorica Marketinga, komunikacija i društvene odgovornosti u Ericssonu Nikoli Tesli, održala je prezentaciju o zaštiti na radu kao integralnom dijelu sustava upravljanja poslovanjem te kompanije. O procjeni rizika kao čimbeniku sigurnosti na radu u Cemexu Hrvatska d.d. govorio je Tonći Jelić, stručnjak zaštite na radu u toj tvrtki. Rikardo Ključarić, direktor Službe zaštite zdravlja i zaštite na radu u INA d.d., predstavio je unutarnji nadzor zaštite na radu u funkciji prevencije i učinkovitosti, a mr. sc. Ivan Mance, voditelj Odjela zaštite na radu, zaštite od požara i ekologije u HP d.d., opisao je organizacijske promjene i unapređenje zaštite na radu u Hrvatskoj pošti d.d.

U sklopu druge teme savjetovanja Osposobljavanje iz zaštite na radu i zaštita zdravlja na radu također su predstavljena četiri primjera dobre prakse. Mr. sig. Zlatko Perić, stručnjak zaštite na radu u kompaniji SAIPEM S.p.A. – Podružnica u RH – Rijeka, predstavio je korištenje novih tehnologija u osposobljavanju u području zaštite na radu u toj tvrtki. O ulozi kineziologije rada u prevenciji bolnih stanja kralježnice govorila je kineziologinja dr. sc. Josipa Nakić sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta predstavivši rezultate projekata koje fakultet provodi sa Lidlom i INA-om. Prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavila je Nacionalni program Živjeti zdravo – Radno mjesto kao važna odrednica zdravlja.

Posebna priznanja dodijeljena su stručnom časopisu Zavoda za istraživanje i sigurnost d.o.o. „Sigurnost“ za kontinuirano informiranje i promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, listu Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske „Grafičar“ za kontinuirano informiranje i promicanje zaštite na radu u radnoj sredini, te časopisu Hrvatske pošte d.d. „Vaša pošta“ također za kontinuirano informiranje i promicanje zaštite na radu u radnoj sredini.

Troje sudionika savjetovanja na prigodnoj tomboli dobilo je vrijedne poklone – ruksak i torbice prve pomoći – koje je osigurao Hrvatski Crveni križ u suradnji sa Zavodom za unapređivanje zaštite na radu.

Savjetovanje je zanimljivo i uspješno moderirala Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove u HUP-u.

U završnoj riječi ravnatelj Begović istaknuo je kako je cilj organizatora ovog savjetovanja bio podizati svijest, širiti znanje i dobru praksu, razvijati kulturu zaštite na radu, stvarati zdravu i motivirajuću radnu sredinu, preventivnim mjerama očuvati radnu sposobnost radnika, spriječiti nesreće, ozljede, profesionalne bolesti i bolesti povezane s radom.

– Već sutra prilika je i potreba viđeno prenijeti u naše radne sredine, u naše dnevne aktivnosti,  u akcijski plan mjera i aktivnosti za unapređivanje zaštite na radu i zaštite zdravlja naših zaposlenika, aktivirati sve dionike od čelnih ljudi tvrtki i ustanova do svakog radnika, koristeći stručnu pomoć struke. Presudan je ljudski faktor, a opravdanog razloga za izostanak  konkretnih akcija, za  nesudjelovanje i doprinos ciljevima prve Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“ koju je pokrenuo ovaj Zavoda jednostavno nema – istaknuo je Begović pozvavši sve na zajedničku akciju kako bi pojedinačni i ukupni rezultati u području zaštite na radu i očuvanju zdravlja radnica i radnika u Republici Hrvatskoj do sljedećeg radnog  obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu bili bolji. Jer, svatko od nas može u ovom području svojom  inicijativom, poduzetnošću i kreativnošću učiniti puno, ali svi zajedno sinergijskim djelovanjem možemo postići daleko više.

Doprinos savjetovanju svojim donacijama dale su tvrtke Mlinar d.d., Jamnica d.d. i Franck d.d., kojima organizatori zahvaljuju.

U povodu obilježavanja 10. obljetnice donošenja odluke Hrvatskog sabora o proglašenju Nacionalnog dana zaštite na radu, od 28. travnja u uredima Hrvatske pošte moći će se kupiti prigodno izdanje dopisnice, koju je izdala Hrvatska pošta d.d. u partnerstvu sa Zavodom za unapređivanje zaštite na radu.