OiRA alat za frizere predstavljen na radionici u Zagrebu

OiRA alat za izradu procjene rizika za frizersku djelatnost i način njegove upotrebe bili su tema radionice održane u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu 25. veljače 2020. godine na kojoj je sudjelovalo dvadesetak frizera i vlasnika frizerskih salona.

Uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), radionicu su organizirali Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatska obrtnička komora, a vodile su ju Sanja Sambol, viša stručna savjetnica i Žanna Šostak, stručna savjetnica iz Sektora za zaštitu na radu u Ministarstvu.

Žanna Šostak je uvodno objasnila kako je EU-OSHA razvila i održava platformu OiRA (internetsku interaktivnu procjenu rizika) putem koje su u Europskoj uniji za različita zanimanja i sektore dostupni OiRA alati kao pomoć mikro, malim i srednjim poslodavcima u postupku provođenja procjene rizika i izrade plana mjera za njihovo otklanjanje. Osim što je jednostavan i besplatan za korištenje, OiRA alat omogućuje poslodavcu da sam primijeti koje su promjene potrebne u radnom prostoru ili u organizaciji rada da bi se unaprijedile sigurnost i zaštita zdravlja radnika.

Nakon uvodnog izlaganja frizeri su uz vodstvo Sanje Sambol započeli izradu procjene rizika za svoje frizerske salone, odgovarajući na pitanja iz modula OiRA alata od organizacije i provođenja poslova zaštite na radu, radnog prostora, frizerskih poslova, zaštite i njege kože, te ostalih izvora opasnosti štetnosti i napora.

Uzimajući u obzir statodinamičke napore kojima su frizeri izloženi i visok rizik od razvoja kožnih bolesti zbog kontakta s vodom i preparatima koje frizeri svakodnevno koriste pri radu, Sanja Sambol istaknula je kako frizerima treba omogućiti korištenje ergonomske radne opreme, te posebnu pažnju posvetiti pravilnom držanju tijela prilikom rada i pravilnoj zaštiti i njezi kože ruku. Sudionicima radionice koji su ujedno vlasnici frizerskih salona predložila je da kao uputu za rad na siguran način učine dostupnom radnicima brošuru: „Brinite o sebi! Prevencija kožnih bolesti i ergonomija za frizere“. Brošura je nastala u sklopu transnacionalnog ESF projekta „A close shave“, a na hrvatski jezik su ju prevele Marija Kujundžić Brkulj ing.med.lab.dijag. i Jelena Macan dr.med., iz Instituta za medicinska istraživanja. Brošura na hrvatskom jeziku dostupna je na poveznici: https://www.imi.hr/wp-content/uploads/2016/08/brosura-zaIMI2017-1.pdf

Sanja Sambol naglasila je kako osim poslodavca u postupku izrade procjene rizika moraju obavezno sudjelovati i radnici, a njihovo sudjelovanje mora biti dokumentirano. Osim toga, naglasila je kako procjena rizika mora u svakom trenutku odgovarati postojećim opasnostima, štetnostima i naporima, tako da procjenu rizika treba ažurirati u skladu s promjenama u frizerskom salonu. OiRA alat omogućuje da se jednom izrađenoj procjeni rizika pristupi i naprave odgovarajuće izmjene.