Organizacija poslova zaštite na radu u osnovnim školama

Organizacija poslova zaštite na radu u obrazovnim ustanovama sukladno zakonskim propisima bila je tema o kojoj je na seminaru Hrvatske zajednice osnovnih škola govorio mr. sig. Muhidin Omerdić, voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analizu u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu. Stručni skup za tajnike, računovođe i ravnatelje škola organizirala je Hrvatska zajednica osnovnih škola u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta od 30. ožujka do 1. travnja 2016. u Dubrovniku.

Mr. sig. Muhidin Omerdić vrlo detaljno upoznao je sudionike seminara s provedbom obveza iz Zakona o zaštiti na radu i podzakonskih akata koji se odnose na obrazovne ustanove. Također, odgovarao je na pitanja sudionika koje je zanimalo kako naći rješenje za zapošljavanje stručnjaka zaštite na radu, odnosno na koji način zaposlenicima u školama dodijeliti te poslove i koji su uvjeti za to potrebni.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu ponudio je više prijedloga mogućih rješenja, o čemu bi Hrvatska zajednica osnovnih škola trebala razgovarati s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Također, s Nenadom Bronzovićem, ravnateljem Hrvatske zajednice osnovnih škola, dogovorena je suradnja Zavoda i Zajednice. Zavod za unapređivanje zaštite na radu angažirat će se u edukativnim projektima iz zaštite na radu prilagođenim potrebama učenika s ciljem unapređivanja znanja iz područja zaštite na radu te ukazivanja učenicima na važnost rada i postupanja na siguran način.