Ježić Ješko družio se s djecom u vrtiću Kustošija

Ježić Ješko ožujak je započeo vrlo veselo i aktivno. Družio se s djecom, u petak 4. ožujka 2016. i u ponedjeljak 7. ožujka 2016., u Dječjem vrtiću Kustošija u Zagrebu. Djeca su pokazala veliku razinu znanja, zainteresiranosti i znatiželje!

Mališani u dobi od 4 do 6 godina družili su se s Ježićem kroz interaktivnu radionicu/igraonicu i prezentaciju slikovnice S osmijehom korak po korak u siguran dan. Ježić je s djecom podijelio svoja iskustva, a od njega su djeca naučila puno toga: na primjer, kako se ponašati u izvanrednim situacijama (evakuacija), koji broj treba zvati u nevolji (upoznavanje s brojem 112), kako se ponašati sa strujom, kako koristiti uređaje i tehnologiju (mobiteli, TV, kompjutori), te da i oni sami svakodnevno mogu primijeniti zaštitu kao Ježić. Velika maskota Ježić na postavljenom roll-up plakatu izazvao je oduševljenje na njihovim nasmijanim licima, bojanka ih je potaknula da odmah prionu ozbiljnom poslu bojanja, a najviše im se dopala vježba evakuacije koju su uspješno svladali i zapamtili. Radionica je popraćena uz veseli dječji osmijeh i pregršt pitanja. Na gotovo sva naša pitanja imali su i spremne odgovore. Ponekad je opasnost bila kad ti nosorog iskopa oči, kada netko želi napraviti požar, kada mobitel eksplodira, kad se netko zabije u kuću i padne, kad roditelji ne čuvaju djecu pa se izgube, pa sve do odgovora da je opasnost kad cijeli svijet eksplodira.

S osmijehom, a ponekad i začuđenim licima djeca su učila i upijala Ježićeve savjete i slušala o njegovoj svakodnevnoj sigurnosti. Prepoznali su se u svakodnevici Ježića, pokazali su puno znanja i vještina, a rekli su i što su na vlastitoj koži iskusili (razne ozljede, situacije kod doktora, kada roditelji ne dopuštaju da dugo gledaju svoj najdraži crtić na mobitelima pa sve do mogućih potresa, poplava, požara i sl.). Znali su prepoznati sebe u većini situacija koje i Ježić prolazi tijekom dana i puno toga su se još dosjetili što bi moglo biti opasno. Tako su nam savjetovali da ne držimo sušilo za kosu pored kade, da ne bacamo u svemir smeće, da pijani ne padnemo u restoranu i razbijemo nos, da se ne tučemo i ne svađamo… Svi zajedno, puno smo toga još naučili i otkrili o zaštiti i sigurnosti. Za kraj, podijelili smo slikovnice za uspomenu i cijelo vrijeme se fotografirali. Osmijehu nije bilo kraja, i nakon ugodnog druženja poželjeli smo si da se ponovo vidimo u novoj zgodi našeg Ježića Ješka.

Radionice je vodila Vanja Glogovac uz stručnu pomoć psihologinje Dijane Frančešević koja je vodila vježbe ergonomije za djecu. Zahvaljujemo na pomoći i podršci u realizaciji ovog projekta ravnateljici Silviji Grepl-Šain, psihologinji Dijani Frančešević, kao i tetama Nataši Lončarić i Sofiji Kovačec koje su bile podrška realizaciji projekta, a za uspomenu su također dobile primjerke slikovnice.

Hvala svima na odličnoj organizaciji, veselom druženju i novom pogledu na zaštitu i sigurnost pri radu!