Otvorena vrata Zavoda u Vukovaru

Partnerstvo za učinkovitiju zaštitu na radu

Nakon Splita i Osijeka u prostorijama Razvojne agencije Vukovar, u suradnji s HUP- Regionalnim uredom Osijek održan je još program Otvorena vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Organizacijom Otvorenih vrata izvan svojeg sjedišta i neposrednim razgovorom s različitim dionicima u zaštiti na radu, Zavod pokazuje svoju otvorenost za partnerstvo, informiranje, savjetovanje i edukaciju kako bi se unapređivala organizacija i provedba mjera zaštite na radu.

Nazočne su pozdravili Ivan Sarić, voditelj Regionalnog ureda HUP-a i Dušanka Mišćević, voditeljica odjela za razvoj poduzetništva u Razvojnoj agenciji Vukovar d.o.o.

Uvodno se velikom broju posjetitelja među kojima su bili poslodavci i njihovi ovlaštenici, sindikalni predstavnici i povjerenici radnika za zaštitu na radu, članovi Radničkih vijeća, rukovoditelji ljudskih resursa, stručnjaci zaštite na radu, predstavnici ovlaštenih tvrtki za zaštitu na radu i brojni drugi zainteresirani obratio Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda, naglašavajući da Zavod kao javna ustanova funkcionira kreativno, inovativno i poduzetno s ciljem pružanja kvalitetne stručne podrške svim ključnim akterima u zaštiti na radu, polazeći od opredjeljenja da su javne institucije servisi korisnika i u ulozi ostvarivanja javnog interesa.

Tijekom cjelodnevnog programa Otvorenih vrata, Muhidin Omerdić, voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analize i Antonio Jaić, viši stručni savjetnik informirali su, savjetovali i odgovarali na brojna pitanja nazočnih o primjeni propisa, učinkovitom organiziranju, provođenju i upravljanju zaštitom na radu.

Brojni posjetitelji Otvorenih vrata pokazali su interes za praktična iskustva, tražili konkretna pojašnjenja i najbolje načine za provođenje propisa iz područja zaštite na radu, a posebno za izradu procjene rizika, organizaciju obavljanja poslova zaštite na radu, utvrđivanje težine i prijavu ozljede na radu, osposobljavanje radnika za rad na siguran način, obveznu uporabu osobnih zaštitnih sredstava, zlouporabu bolovanja, provedbu mjera prevencije, evakuaciju i spašavanje, provedbu mjera zaštite na radu kod malih poslodavaca, djelovanje Odbora za zaštitu na radu i niz drugih pitanja.

Posjetitelji su informirani da u okviru Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, tijekom cijele godine djeluje besplatno savjetovalište Zaštita na radu 3u1 ( informiranje, savjetovanje, edukacija) koje je namijenjeno novim poduzetnicima početnicima, mikro, malim, srednjim i velikim poslodavcima kao i svim drugim dionicima koji imaju potrebu informirati se, savjetovati, steći nova potrebna znanja ili primijeniti primjere dobre prakse iz područja zaštite na radu.

U okviru cjelodnevnog boravka u Gradu Vukovaru ravnatelj Zavoda Vitomir Begović susreo se s predstavnicima sredstava javnog priopćavanja, posjetio je Luku Vukovar d.o.o. te Veleučilište „Lavoslav Ružićka“.

Izaslanstvo Zavoda za unapređivanje zaštite na radu položilo je cvijeće i zapalio svijeću ispod središnjeg križa na obali Dunava u Vukovaru odajući počast svim žrtvama u Domovinskom ratu.