Posjeta studentima ekonomije i poduzetništva

 

UZ STUDENTSKA PODUZEĆA I ZAŠTITA NA RADU

Na prigodnoj svečanosti predstavljanja i potpisivanja ugovora o osnivanju novih studentskih poduzeća na Visokoj školi za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski u Zagrebu bio je nazočan Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Posebnost studija na ovom visokom učilištu je da studenti već na prvoj godini osnivaju vlastita poduzeća koja uz stručnu potporu mentora i podršku poduzetničkog inkubatora (Business Incubator Zrinski) vode do završetka studija, a potom ih bez naknade mogu preuzeti i nastaviti daljnje poslovanje.

Na današnjem skupu studenti su kolegama, profesorima, mentorima i gostima predstavili područje poslovanja i obrazložili poslovne ciljeve svojih tvrtki; APES j.d.o.o. za snimanje reklama, promotivnih videa i glazbenih spotova pomoću dronova, zatim LUTKICE j.d.o.o. za izradu ekoloških i krpenih lutkica, GLINKO j.d.o.o. za proizvodnju unikatnih proizvoda od gline i KRISTYMEMORY j.d.o.o. za izradu ekskluzivnih suvenira i poklona deconpage tehnikom.

Obraćajući se desetoj generaciji studenata koja nastavlja tradiciju osnivanja i rada studentskih poduzeća ravnatelj Begović je uz sudjelovanje u evaluaciji poduzetničkih ideja i konkretnim sugestijama, naglasio značaj razvoja kreativnih potencijala mladih u realnom poslovnom okruženju, mogućnost praktične implementacije dobre poslovne ideje, stjecanje samopouzdanja uz ohrabrenje i konkretnu potporu poduzetničkog inkubatora u najosjetljivijoj, početnoj fazi poslovanja, čime se kasnije otvara prostor za samozapošljavanje i poduzetništvo.

Ovaj projekt posebno je važan u trenutku kada želimo stvoriti uvjete da mladi ne odlaze izvan Hrvatske, već da svoje stručne potencijale usmjere na razvoj Hrvatske i osiguranje svoje materijalne i socijalne sigurnosti u Domovini. Kako je zaštita na radu sastavni dio organizacije rada i izvođenja radnog procesa, posebno je važno da se studenti već u fazi rada studentskih poduzeća upoznaju s osnovnim obvezama u području zaštite na radu, kako bi mogli praktično primjenjivati sve propise i doprinositi unapređivanju sigurnosti na radu. Zavod će u suradnji s poduzetničkim inkubatorom Zrinski i studentskim poduzećima organizirati odgovarajuće edukativne sadržaje pružajući na taj način konkretnu potporu njihovim uspješnom radu.