Predavanje o zaštiti na radu u OŠ Davorina Trstenjaka

U okviru programa obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu 28. travnja, predavanje o zaštiti na radu učenicima 8. razreda zagrebačke Osnovne škole Davorina Trstenjaka održao je 15. travnja mr. sig. Zlatko Videc, dipl. ing. iz  Zavoda za istraživanje i razvoj sigurnosti d.o.o. Predavanju je prisustvovao Josip Škreblin, struč. spec. ing. sec., predstavnik Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Uz kratki uvod o važnosti zaštite na radu i pri radu, učenici su osvijestili svoje spoznaje i iskustvo o sigurnom kretanju prostorima i površinama, uporabi električnih i ručnih alata, sigurnim radom s računalom, te različitim opasnostima i štetnostima. Prikazano je i nekoliko kratkih animiranih, poučnih Napo filmova, koji na jednostavan način upućuju kako treba i kako se ne smije raditi i postupati u pojedinim radnim situacijama. Učenici su bili oduševljeni Napo filmovima, koje je izradila Europska agencija za zaštitu na radu, a dostupni su na njezinim web stranicama.

Učenici su s velikim zanimanjem pratili sadržaj ovog edukativnog programa koji je trajao dva školska sata, a za predavača su imali pregršt pitanja. Takva nastava nije predviđena redovnim školskim programom, a zanimanje učenika osmih rada za zaštitu na radu govori u prilog tome da bi takve teme trebale biti prisutnije u redovnom programu osnovnih škola.

Stoga je organizacija ovih sadržaja, koji su zajednički organizirali Zavod za unapređivanje zaštite na radu, Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti d.o.o. i Osnovna škola Davorina Trstenjaka, putokaz da se na takav način omogući učenicima osnovnih škola upoznavanje s pojedinim temama zaštite na radu i stjecanje znanja koja će im koristiti u svakodnevnom životu i u budućem radu.

U OŠ Davorina Trstenjaka (foto:ZUZNR)