Predavanje u Hrvatskoj narodnoj banci

 

Zavod održao predavanje o stresu i psihosocijalnim rizicima u Hrvatskoj narodnoj banci

Stres i psihosocijalni rizici bile su teme predavanja koje je Zavod za unapređivanje zaštite na radu održao u Hrvatskoj narodnoj banci 6. studenoga 2017. u Zagrebu. Teme su privukle 80-ak zaposlenika HNB-a, te su bila ispunjena gotovo sva mjesta u Glavnoj dvorani ove zgrade, koju je projektirao otac moderne hrvatske arhitekture Viktor Kovačić i njegovo je najvažnije djelo, te je zgrada kao spomenik nulte kategorije zaštićeno kulturno dobro.

Ovo interaktivno predavanje održano je s ciljem unapređivanja područja zaštite na radu, radi zdravog starenja i očuvanja zdravlja.

Mijo Alapić, glavni stručni suradnik u Uredu za sigurnost, pozdravio je sudionike i predstavio cilj i svrhu predavanja o stresu i psihosocijalnim rizicima.

Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, uvodno je ukratko predstavila djelatnost Zavoda, a potom je Ana Akrap, viša stručna savjetnica, uz prezentaciju i filmove podsjetila predstavnike poslodavaca i radnike zašto su stres i psihosocijalni rizici novi izazovi za jedne i druge. Uz konkretne primjere, slikovito je navela i opisala posljedice stresa – prije svega na zdravlje radnika, zatim na društvenu klimu u radnim sredinama koja lančano uzrokuje negativnosti, sve do ekonomskih gubitaka i radnika i poslodavaca, te gospodarskih gubitaka za društvo u cjelini. Dipl. inž. sigurnosti Akrap je, uz navođenje dobre prakse na primjeru danske bolnice, objasnila kako upravljati stresom i psihosocijalnim rizicima, predstavivši pritom e-Vodič koji je u tu svrhu izradila Europska agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA) nakon opsežnih istraživanja.

Željka Majher, direktorica u Direkciji za upravljanje ljudskim resursima, na kraju seminara obratila se sudionicima i dala informacije vezane uz mogućnost korištenja upitnika u svrhu utvrđivanje faktora koji utječu na razinu stresa na poslu te poduzimanja odgovarajućih mjera za otklanjanje tih rizika.

Snježana Štefok zaključila je seminar pozivom na kratku vježbu usmjerenu za opuštanje mišića, što su sudionici s oduševljenjem prihvatili, te je seminar popraćen velikim pljeskom.