Seminar u Dječjem vrtiću Lojtrica

Zavod održao 17. seminar uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu

Seminar „Što kineziologija i medicina rada mogu učiniti za zdraviji i duži radni vijek“, u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, održan je 6. studenoga 2017. u Dječjem vrtiću Lojtrica u Velikoj Mlaki. To je bio posljednji u nizu istovrsnih seminara na ovu temu, ali s različitim pozvanim predavačima, koji je u sklopu Europske kampanje Zdrava mjesta rada za sve uzraste 2016.-2017. organizirao Zavod za unapređivanje zaštite na radu uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), a prethodno su održani u Gospiću, Šibeniku i Virovitici. Ujedno, seminar u Velikoj Mlaki 17. je po redu u posljednje dvije godine za koje je ovaj Zavod dobio potporu EU-OSHA-e. Seminari, koji su uključivali i radionice, obuhvatili su različite teme – od prednosti i korisnosti Napo filmova, kako upravljati psihosocijalnim rizicima u radnoj sredini, što sve treba sadržavati kvalitetna procjena rizika, horizontalni i vertikalni mobbing na radnome mjestu, problemi u radnoj sredini vezni uz alkoholizam pojedinaca, teme obuhvaćene Prvim i Drugim europskim istraživanjem poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju (ESENER-1 i ESENER-2) do mnogih primjera dobre prakse i europskih, ali i hrvatskih radnih organizacija. Sudionici su seminare ocijenili najvišim ocjenama – počevši od organizacije od kvalitete obrađenosti tema, moderiranja i predavanja.

Tema „Što kineziologija i medicina rada mogu učiniti za zdraviji i duži radni vijek“ pobudila je veliko zanimanje sudionika seminara i u Velikoj Mlaki. Seminar je otvorila Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, ukratko predstavivši Zavod za unapređivanje zaštite na radu. Cilj kojem Zavod teži jest da izvrsnost u području zaštite na radu bude standard u našim radnim sredinama. U ime domaćina, Dječjeg vrtića Lojtrica, ravnateljica Ljuba Brnadić istaknula je kako su sigurnost i dobra zaštita na radu od izuzetne važnosti za vrtiće i zbog djece i zbog zaposlenika, te u vrtiću Lojtrica tom pridaju veliku pozornost.

U nastavku Štefok je istaknula da, iako europska kampanja „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ završava ovaj mjesec, i dalje ostaju aktualne teme koje su se tijekom kampanje promovirale: važnost održivog rada i zdravog starenja od trenutka ulaska u svijet rada, osiguranje zdravog radnog okružja i sigurnih radnih uvjeta kako bi se smanjili zdravstveni problemi radnika, stopa bolovanja i broj prijevremenih odlazaka u mirovinu. Teme isticane u europskoj kampanji kao što je, primjerice, pomicanje dobi za odlazak u mirovinu i sve dulji radni vijek, velike fluktuacije i migracije, osobito odlazak mladih i radnika s iskustvom iz zemlje, i te kako se tiču naše zemlje. Stoga se ovaj Zavod vrlo aktivno uključio u kampanju „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“, te kao njoj komplementarnu pokrenu Nacionalnu kampanju „STOP ozljedama na radu“.

Ana Akrap, viša stručna savjetnica, govoreći o temama obuhvaćenim europskom kampanjom, istaknula je važnost upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu u kontekstu sve starije radne snage. Potkrijepila je to s više primjera dobre prakse, a zanimanje sudionika pobudili su primjeri iz Njemačke i Finske o mentorstvu i „učenju činjenjem“, koji su od pomoći mladim radnicima u njemačkim tvrtkama, te „seniorski program“ kojim je jedan finski proizvođač kemikalija povećao prosječnu dob odlaska u mirovinu, a umirovljenja zbog invalidnosti sveo gotovo na nulu. Nedvojbeno je da moramo uložiti napore kako bismo osigurali sigurne i zdrave uvjete tijekom cijeloga radnog vijeka. Sudionici su sa zanimanje pogledali više kratkih filmova na tu temu, a Akrap je predstavila i e-vodič, alat za radnike, poslodavce, voditelje ljudskih potencijala i stručnjake zaštite na radu izrađen u sklopu europske kampanje.

Krešimir Kaćunko, voditelj Službe za nadzor zaštite na radu u Inspektoratu rada, detaljno je objasnio postupanje inspektora zaštite na radu tijekom nadzora. Istaknuo je kako je inspektorima cilj da zaštita na radu u radnim sredinama bude kvalitetna jer je to važno i za radnike i za poslodavce, stoga inspektori vrlo često savjetuju. Kad se ni nakon savjeta ne poduzmu odgovarajuće mjere, ili je riječ o teškom kršenju propisa, prekršajni postupci i kazne su neizbježne. Kad je riječ o uzrocima zbog koji se pišu globe i vode prekršajni postupci, krivnja nije uvijek samo na poslodavcu nego se u velikom broju slučajeva propisa zaštite na radu ne pridržavaju ni radnici. Kaćunko je upoznao sudionike seminara s obvezama pojedinih dionika zaštite na radu, te dao pregled inspektorskih nadzora u 2015. i 2016. godini. Uz to prezentirao je i podatke o ozljedama na radu za 2015. i 2016.godinu.

Na koji se način mogu spriječiti mišićno-koštani poremećaji, odnosno kako se može zaustaviti njihovo napredovanje ako već postoje? Na to pitanje odgovorila je dr. sc. Josipa Nakić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavivši projekte koje provodi s radnicima Lidla i INA-e na njihovim radnim mjestima, a čiji je cilj očuvanje zdravlja kako bi radnici bili aktivni i u starosti. Predavanje je popratila s više video-clipova koji su nastali u sklopu projekata, a u kojima su prikazani najčešći pogrešni pokreti i kretanje u različitim radnim procesima, kao i pravilno izvođenje pokreta i kretnji. Pokazavši najčešće pogreške, objasnila je na koji način malim pomacima – ispravljenim kretanjem i držanjem – možemo učini puno za naše zdravlje. Za kraj pokazala je „jednostavnu, a najbolju vježbu“ za održavanje ravnoteže, jačanje zdjelične muskulature i kralježnice.

Sandra Maršić, zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Lojtrica, završila je seminar vodeći panel raspravu u kojoj u kojoj su sudionici govorili o primjerima iz vlastite radne sredine i postavljali pitanja predavačima.