Pripreme za okrugli stol o mirnom rješavanju sporova

U Zavodu za unapređivanje zaštite na radu održan je pripremni radni sastanak za okrugli stol na temu „Mirenje kao učinkovit model rješavanja radnih sporova iz područja zaštite na radu“, koji će se održati 23. rujna 2016. godine u Zadru u sklopu VI Međunarodnog stručno-znanstvenog skupa „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“.

Na okruglom stolu koji organizira Zavod za unapređivanje zaštite na radu bit će nazočni sudionici ovog stručno-znanstvenog skupa, a kao uvodničari i panelisti predstavnici ministarstava, sudova, udruga poslodavaca i sindikata, Hrvatske udruge za mirenje i  sudski vještaci.

Cilj okruglog stola je ukazati na stanje i probleme u području individualnih radnih sporova iz područja zaštite na radu, moguća rješenja putem afirmacije mirenja pri sudovima kao i izvan sudova te prednosti mirenja za poslodavce i radnike.

Pored toga, na ovom skupu namjera je ukazati na potrebu preventivnog i učinkovitog upravljanja  konfliktima u radnim sredinama, te na dužnost i odgovornost provođenja propisanih  mjera zaštite na radu i zaštite zdravlja radnika, kako bi isključili nastanak ozljeda na radu i profesionalnih bolesti temeljem kojih  često i nastaju radni sporovi u odnosima radnika i poslodavca te drugih tijela.

Na sastanku  je dogovoren program okruglog  stola, sadržaj pripreme te način prezentacija i izlaganja u kojima će sudjelovati, kako se očekuje, i Vedran Uranija, pravni savjetnik SSSH u Zadru i Ana Mišlov, predsjednica Općinskog suda u Zadru s kojima su prethodno obavljeni kontakti te predstavnici  drugih tijela.

Radnom sastanku bili su nazočni uz Vitomira Begovića, ravnatelja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Dalibor Ružić, voditelj odjela u Upravi za građansko, trgovačko i upravno pravo  Ministarstva  pravosuđa, dr.sc. Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, Admira Ribičić, pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca, Zlatko Videc, izvršni direktor u ZIRS d.o.o. te predstavnici Zavoda: Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu  suradnju te Marina Borić i Ivana Teklić, više stručne savjetnice.

Sastanak o organizaciji okruglog stola (Foto: ZUZNR)