Radionica o ZNR za mlade poduzetnike: ZA SIGURNE I USPJEŠNE PODUZETNIČKE KORAKE

U sklopu sveobuhvatnog edukativnog programa pod nazivom „Zaštiti se znanjem !“, Zavod za unapređivanje zaštite na radu u suradnji s Regionalnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb, održao je radionicu „Krenimo sigurnim korakom zajedno – osnovna poduka iz područja zaštite na radu“.

Na radionici je sudjelovalo 25 mladih poduzetnika koji su prije kraćeg vremena vlastiti posao u različitim područjima pokrenuli koristeći potporu za samozapošljavanje u programu „Od mjere do karijere“.

Uvodno je nazočne pozdravila Marija Halić, v.d. predstojnica Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb, interesirajući se za iskustva i teškoće novih poduzetnika, informirajući ih o novim mogućnostima korištenja poticajnih mjera i naglašavajući otvorenost HZZ za svaki oblik daljnje pomoći u njihovom radu.

Uz čestitke i najbolje želje za uspjeh u poduzetništvu, uvodno se nazočnim poduzetnicima početnicima obratio Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, ističući važnost edukacije poduzetnika iz područja zaštite na radu, budući su život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka vrednote od posebnog društvenog interesa u Republici Hrvatskoj. Vaša hrabra odluka da pokrenete vlastiti posao, poruka je i ohrabrenje mladima u našoj zemlji, da vjeruju u sebe, svoje znanje, vještine i potencijale, a naša je zadaća kao javne ustanove da vam u svakom trenutku budemo na raspolaganju za pružanje stručnih savjeta u području za koje smo nadležni, a to je sigurnost na radu. Dobro organizirana i učinkovita zaštita na radu neposredno doprinosi uspješnosti poslovanja svakog poduzetnika, smanjivanju troškova, ostvarivanju planova, većoj produktivnosti i konkurentnosti, zaključio je ravnatelj Begović, iskazavši i ovom prilikom zahvalnost na partnerskoj suradnji predstojnici Mariji Halić i Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb.

Ovaj specifičan program „Krenimo sigurnim korakom zajedno – osnovna poduka iz područja zaštite na radu“, Zavod za unapređivanje zaštite na radu provodi u suradnji s Razvojnim agencijama, Tehnološkim parkovima, Poduzetničkim centrima, Poduzetničkim inkubatorima, Startup centrima i Regionalnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a namijenjen je osobama koje kreću u svijet poduzetništva kako bi se upoznale s osnovnim obvezama u području zaštite na radu, čime se doprinosi prevenciji u najširem smislu, od otklanjanja nepoznavanja i neprovođenja određenih obveza, mogućih sankcija te primjene odgovarajućih mjera za sigurne i zdrave radne uvjete.

Govoreći o osnovnim obvezama poslodavaca u području zaštite na radu, kao i suradnji s radnicima, stručnjacima za zaštitu na radu i drugim čimbenicima, Josip Škreblin, viši stručni savjetnik u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu istaknuo je da je svrha Zakona o zaštiti na radu sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštita zdravlja radnika i osoba na radu, sprječavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i drugih bolesti u vezi s radom. Nadalje je rekao da je zaštita na radu sustav pravila, načela, mjera, postupaka i aktivnosti, čijom se organiziranom primjenom ostvaruje i unapređuje sigurnost i zaštita zdravlja radnika, s ciljem sprječavanja rizika na radu, kao i materijalnih i nematerijalnih šteta na radu i u vezi s radom. Poslodavac je obvezan provoditi zaštitu na radu, na temelju općih načela prevencije, uzimajući pri tome u obzir vrstu djelatnosti, prilagođavajući rad promijenjenim uvjetima s ciljem da se sustavno unapređuje stanje zaštite na radu. Pored toga, poslodavac je obvezan organizirati i provoditi zaštitu na radu, vodeći pri tome računa i o potrebi obavještavanja i osposobljavanja radnika, te organizaciji rada i sredstvima u svim radnim procesima. U nastavku izlaganja nazočni su upoznati s ulogom i zadacima pojedinih dionika u području zaštite na radu, načinom izrade i značajem procjene rizika za sva mjesta rada te načinom organizacije i provedbe mjera zaštite na radu.

Tijekom radionice kroz interaktivnu komunikaciju nazočni su postavljali pitanja na koja su dobili upute i tumačenja s ciljem pravilne i neposredne primjene propisa iz područja zaštite na radu.

Daljnja suradnja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i polaznika ove radionice nastaviti će se u okviru Savjetovališta „ZNR 3u1“, koje je na raspolaganju svim zainteresiranima, i putem kojeg se mogu u svakom trenutku informirati, savjetovati i educirati.

Radionice Zavoda za unapređivanje zaštite na radu „Krenimo sigurnim korakom zajedno – osnovna poduka iz područja zaštite na radu“ nastaviti će se u suradnji s Regionalnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb za nove polaznike, korisnike potpore za samozapošljavanje u programu „Od mjere do karijere“, kao i za polaznike u drugim Regionalnim uredima HZZ u Hrvatskoj.