Radni susret s predstavnicima HUP i HOK: Podrška u provedbi mjera zaštite na radu


U Zavodu za unapređivanje zaštite na radu održan je radni sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge malih i srednjih poduzetnika i Hrvatske obrtničke komore.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o broju i strukturi poslovnih subjekata u ožujku ove godine, najveći udio 47,6 posto ili 70.896 aktivnih subjekata zapošljavalo je od jednog do devet radnika, dok je onih s 10 do 49 zaposlenih bilo 7,6 posto ili 11.389.Pored toga, krajem ožujka ove godine u Hrvatskoj je bilo i 76.827 subjekata u obrtu i slobodnim zanimanjima.

U cilju unapređivanja zaštite na radu, pružanja potpore i jednostavnijeg ispunjavanja propisanih obveza u vezi s organiziranjem i provođenjem mjera zaštite na radu mikro i malim poslodavcima putem primjene informatičke aplikacije WebZNR, nedavno su Petar Weigand, direktor tvrtke Linija koda d.o.o. iz Zagreba i Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu potpisali sporazum o partnerstvu, kako bi se fizičkim i pravnim osobama koje zapošljavaju do uključivo 49 radnika bez naknade omogućilo pravo korištenja aplikacije WebZNR. Na sastanku je dogovoreno da će Zavod u suradnji s HUP-om i Hrvatskom obrtničkom komorom, uz sudjelovanje stručnih osoba Linija Koda d.o.o. organizirati predstavljanje i pružanje uputa za rad s aplikacijom WebZNR zainteresiranim poduzetnicima i obrtnicima na skupovima koji će se održati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

U daljnjem tijeku sastanka nazočni su upoznati s aktivnostima na razini EU i razvojem internetskog interaktivnog alata OiRA za procjenu rizika koji omogućava na jednostavan način mikro i malim poslodavcima da primjene postupni proces procjene rizika; počevši od prepoznavanja i ocjenjivanja rizika na mjestu rada do donošenja odluka i provedbe preventivnih aktivnosti, zaključno s praćenjem i izvješćivanjem. Alat OiRA razvija se u 17 zemalja članica EU, obuhvaćeni su različiti sektori, a do sada su izrađena 123 alata.

Predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu informirali su prisutne o aktivnostima na izradi prvog OiRA alata za frizersku djelatnost u Hrvatskoj, kao i daljnjim planovima, naglasivši da OiRA alat može biti izuzetno praktičan i koristan mikro i malim poslodavcima, budući da njegovim korištenjem ti poslodavci postaju odgovorni subjekti, a ne objekti provedbe mjera zaštite na radu uz mogućnost racionalizacije troškova. Želimo doprinijeti rastu i konkurentnosti mikro i malih poduzeća te obrta, a pritom unapređivati zaštitu na radu, rekao je ravnatelj Begović.
Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore podržali su niz aktivnosti Zavoda za unapređivanje zaštite na radu kojima se olakšava i pruža podrška poduzetnicima i obrtnicima u provedbi mjera zaštite na radu.