S osmijehom korak po korak u siguran dan

S osmijehom korak po korak u siguran dan projekt je koji je osmislio i provodi Zavod za unapređivanje zaštite na radu. Svrha mu je podizanje svijesti o sigurnosti i zaštiti pri radu.

Cilj pilot-projekta je kontinuirano unapređivanje zaštite pri radu djece vrtićke dobi. U okviru projekta Zavod je pripremio igraonice/radionice s edukativnim temama o sigurnosti i zaštiti pri radu tako da maskota Ježić Ješko prolazi kroz pet učestalih rizičnih situacija koje su djeci bliske u njihovoj svakodnevici.  Pilot-projekt se trenutno provodi u suradnji s Dječjim vrtićem Kustošija u Zagrebu i Dječjim vrtićem Karlovac, gdje se održavaju igraonice/radionice na kojima se stručnjaci za zaštitu na radu obraćaju najmlađima i odgajateljima na neposredan i zanimljiv način.

Ciljne skupine pilot-projekta su djeca vrtićke dobi, odgajatelji u vrtićima i roditelji. Za  djecu je osmišljena edukativna slikovnica i bojanka, a napravljeni su i plakati te roll-up s maskotom Ježića.

Teme su: opasnosti od struje, oštrih predmeta i pada s visine, opasnosti od elektroničkih i kućanskih uređaja (TV, mobitel, štednjak, kompjutor) te kako se ponašati u izvanrednim situacijama (evakuacija zbog vanjske opasnosti). Na radionicama-igraonicama na kojima upoznajemo djecu s mogućim opasnostima pri korištenju uređaja i tehnologije vježbamo s djecom pri čemu kroz igru savladavaju osnove ergonomije.

Osim u Zagrebu i Karlovcu, projekt ćemo provoditi diljem Hrvatske.

Stručni potporu u pilot projektu pružili su: Silvija Grepl-Šain, ravnateljica Dječjeg vrtića Kustošija, Marina Gojak, ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac, Dijana Frančešević, psihologinja i Muhidin Omerdić, magistar sigurnosti. Ilustracije pripremio Boris Benko. Projekt je osmislila i vodila Vanja Glogovac, a koordinirala Snježana Štefok.

Preuzmite slikovnicu klikom na sliku.

Slikovnica Ježić