Seminar-radionica Napo, naš novi prijatelj održana u Karlovcu

Seminar-radionica za nastavnike “Napo naš novi prijatelj – upoznajmo se!” nakon Bjelovara, Čakovca i Zagreba održana je i u Karlovcu u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, a uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA).

Sudionike je  pozdravio domaćin seminara Miroslav Šipek, ravnatelj Osnovne škole Braća Seljan, a potom je aktivnosti Zavoda za unapređivanje zaštite na radu predstavio ravnatelj Zavoda Vitomir Begović. Voditeljica službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju Snježana Štefok upoznala je sudionike s aktivnostima Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), a potom je Ana Akrap, viša stručna savjetnica kroz prezentaciju i radionicu predstavila Napa – našeg novog prijatelja, koji na zabavan i kreativan način osnovnoškolsku djecu uči o zdravlju i sigurnosti.

Cilj seminara-radionice je pomoći nastavnicima u osvještavanju učenika o važnosti zaštite pri radu i zaštite zdravlja. Predložen im je novi metodološki pristup s uvođenjem Napo filmova u nastavu. Prosvjetni djelatnici osnovnih škola upoznati su također s mogućnostima korištenja animiranih Napo filmova u nastavi, u kojima  glavni junak animacije, lik Napo, na zanimljiv i lako razumljiv način pruža primjere iz svakodnevnog života. Upravo ti primjeri potiču prevenciju, primjenu mjera sigurnosti pri radu i zaštite na radu.

Sudionici seminara bili su ravnatelji, nastavnici i učitelji karlovačkih osnovnih škola, te osnovnih škola karlovačke županije. Svi su dobili obrazovni paket s predloškom nastavnog plana za poučavanje djece u dobi od sedam do jedanaest godina o važnosti zdravlja i sigurnosti. Također, u obrazovnom paketu su ključne poruke i ciljevi učenja te sve pojedinosti o predloženim aktivnostima i potrebnim sredstvima. Primjer plana nastavnog sata lako se može uklopiti u uobičajeni 45-minutni informativni nastavni sat ili u fleksibilni sat čime se pojačava i podupire poučavanje.

Napo u Karlovcu (foto: ZUZNR)

Za nastavnike su predviđene tri lekcije za učenike u dobi od 7 do 9 i od 9 do 11 godina. Lekcije su obuhvatile sigurnosne znakove, opasnosti koje se odnose na kožu i leđa te rizike i opasnosti u školi i kod kuće. Na taj način učenici razvijaju vještine timskog rada, a sve što nauče trebaju primijeniti u praksi.

Sudionici su također aktivno sudjelovali u radionici u kojoj su bili podijeljeni u četiri grupe. Zadatak im je bio da nakon pogledanog Napo filma osmisle školski sat te opišu aktivnosti, sredstva i cilj sata. Prva grupa je navela interaktivne radionice i plakate koje bi izložili u svojim školama. Druga grupa je navela primjer informatičke radionice – edukacija starije djece mlađe (npr. 6 razred educira 5 razred), tako da interesne skupine kroz letke (napravljene u programu Publisher) prenose znanje mlađoj djeci i zbog toga se osjećaju ponosno. Treća grupa navela je kako bi kao nastavna sredstva koristila olovke i bojice, a učenike potaknula kroz diskusiju na učenje o sigurnosti i zaštiti zdravlja na zabavan način. Četvrta grupa bi upoznala djecu o opasnostima, objasnila kako funkcionira poziv na telefon 112, npr. kroz zimske praznike osvijestiti djecu kako se hoda po klizavoj površini (led), prijelaz kod škola (zebra) i sl.

Marina Ulamec, tajnica Zavoda za unapređivanje zaštite na radu on-line je predstavila mrežne stranice EU-OSHA, uputila na zanimljiv sadržaj, te dala tehničke upute i informacije na koji način preuzeti filmove o Napu.

Sudionici,među kojima su uz prosvjetne djelatnike bili i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje te Grada Karlovca i Karlovačke županije sa su zanimanjem pratili seminar-radionicu te aktivno u njoj sudjelovali.