Stručni skup u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

PREVENCIJOM SPRIJEČITI NESREĆE DJECE I MLADIH

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „ Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu u organizaciji Odjela za promicanje zdravlja u sklopu Službe za javno zdravstvo, u nazočnosti velikog broja zdravstvenih djelatnika, profesora i studenata održan je stručni skup na temu „Nesreće djece i mladih – izazov 21. stoljeća“. Organiziranje ovog stručnog skupa, koji je bodovan po pravilnicima Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, potaknuto je činjenicom da su ozljede vodeći uzrok smrti djece i mladih osoba, stoga je važno podizanje razine svijesti o tome velikom društvenom problemu, kao i pojačan rad na prevenciji i poduzimanju preventivnih mjera.

Predavanje o naslovnoj temi održala je prof. dr. sc. Aida Mujkić, pročelnica na katedri Socijalna medicina i organizacija zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva. Istaknula je da su utapljanje i ozljede najčešći uzrok smrti djece u Hrvatskoj, s time da su ozljede u prometu, u kojima djeca najčešće stradavaju kao putnici, na prvome mjestu. Kad se govori o ovoj populaciji, riječ je o djeci i mladima u dobi do 18 godina. Unatoč tome što se broj smrtno stradale djece i mladih, te stopa smrtnosti u Hrvatskoj kontinuirano smanjuje od 1995. godine, ne možemo biti zadovoljni jer bi taj pad trebao biti brži kako bismo se ovim brojkama približili najrazvijenijim zemljama.

Osim visoke smrtnosti koju uzrokuju, ozljede mogu uzrokovati i različite stupnjeve invaliditeta, kronične boli i smetnje u funkcioniranju te znatno utjecati na kvalitetu života kroz različite aspekte. Ono što je upravo kod ozljeda i sprječavanju ozljeđivanja najvažnije, a unatoč različitim kampanja kojima se upozorava na ovaj problem ipak u društvu nije dovoljno naglašeno – jest mogućnost prevencije. Često je riječ o vrlo jednostavnim preventivnim mjerama – na primjer, pravilno učvrstiti dječju sjedalicu i pojas u automobilu kad je riječ o mlađoj djeci, odnosno propisno vezanje sigurnosnog pojasa kod starije djece, ili staviti kacigu u vožnji biciklom i slično. Edukacija djece, ali i edukacija odraslih, pri tome je bitna. Govoreći o ovoj temi uz prezentaciju popraćenu rezultatima nekoliko istraživanja te statističkim podacima, prof. dr. sc. Aida Mujkić navela je više primjera o mogućnostima prevencije, kao i primjera dobre prakse, istaknuvši program prevencije ozljeda kod najmlađih. Program, tzv. „3E“ – Engineering, Enforcement, Education – rezultira primjerima dobre prakse temeljenima na intervencijama u tri smjera: 1) u okoliš i prilagodbu proizvoda, 2) zakonskom regulativom i njenim provođenjem, 3) edukacijom i promjenom ponašanja.  Zaključno je istaknula da je velik broj smrti djece i adolescenata moguće spriječiti, a to se i te kako odnosi i na nesreće.

Govoreći o projektu „Ješko Ježić“ Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, nadovezala se na predavanje prof. dr. sc. Mujkić istaknuvši tri ključne riječi više puta spomenute u prethodnom predavanju: rizik, prevencija, edukacija. Jer, kako bismo izbjegli neželjene posljedice – rizik je potrebno prevenirati, a pri tome je ključna edukacija. Stoga je i cilj projekta „Ješko Ježić“, koji je namijenjen edukaciji djece predškolske dobi, prepoznavanje rizika i mjera prevencije od ozljeda i nesreća prilikom boravka u domu, vrtiću ili javnom prostoru. Štefok je u prezentaciji prolistala slikovnicu s pet tema o sigurnosti za predškolce „S osmijehom korak po korak u siguran dan“, pokazala nekoliko listova iz bojanke – dječjih radova, opisala je rad u vrtićkim igraonicama/radionicama, a sudionici su ovaj projekt ocijenili primjerom dobre prakse.

Prilikom ovog stručnog skupa dogovorena je daljnja zajednička suradnja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, te SUVAG-a i jedne velikogoričke osnovne škole.