STRUČNI SKUP « Uporaba i siguran rad sa skelama – s naglaskom na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u kontekstu obnove Grada Zagreba i Banovine »

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organizira stručni skup pod nazivom „Uporaba i siguran rad sa skelama – s naglaskom na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u kontekstu obnove Grada Zagreba i Banovine“.

Stručni skup će se održati 01. lipnja 2022. s početkom u 11.00 sati u Kristalnoj dvorani hotela WESTIN u Zagrebu.

Stručni skup namijenjen je mikro, malim i srednjim tvrtkama te obrtima iz građevinskog sektora.  Obzirom da uskoro počinje obnova Grada Zagreba i Banovine cilj nam je osvijestiti poslodavce o rizicima koji vrebaju na gradilištima, ali ujedno ih i educirati o pravilnom radu i uporabi skela. Kada se govori o skelama u građevinarstvu, one s jedne strane olakšavaju obavljanje određenih zahtjevnih poslova, ali istovremeno nose rizike i zahtijevaju poštivanje odgovarajućih pravila bez improvizacija. Poslovi postavljanja i demontaže skela moraju se odvijati isključivo pod nadzorom određene stručne osobe na radilištu, a zaposlenici moraju biti stručno osposobljeni i imati zdravstvenu i psihofizičku sposobnost za rukovatelja i postavljača skele. Provjera ispravnosti skele obavlja se ovjerom koju potvrđuje određena osoba na gradilištu putem kontrolne knjige skele, a važna je i redovita kontrola, jer svaka skela mora omogućavati potpunu sigurnost na radu.

Navedenim odgovornim i stručnim pristupom, uz poštivanje svih drugih mjera zaštite na radu, mogu se spriječiti rizici pri radu na skelama, kao što su, primjerice, opasnost od rušenja neispravno izvedene skele, pada s visine u slučaju uspinjanja po skeli ili uspinjanja po neosiguranim ljestvama kao i kretanja po neosiguranim pristupima etaži skele, pada s etaže skele koja nije zaštićena propisanom zaštitnom ogradom, poskliznuća na podu skele, zapinjanja na odložene predmete i slično. Obzirom na velik broj ozljeda na radu i smrtnih stradavanja u građevinskom sektoru želimo ovim stručnim predavanjima taj broj svesti na najmanju moguću brojku.

Program skupa

Broj sudionika je ograničen pa molimo da se iz svake organizacije prijavi najviše jedna osoba.

Stručni skup je besplatan, a prijava se vrši putem slijedeće poveznice: https://forms.gle/9MoaFo3dLuhkt7VZ8