Studijsko putovanje u okviru projekta „Možemo zajedno! Prvi korak ka učinkovitom socijalnom dijalogu u Hrvatskoj“

Uspješna suradnja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu s predstavnicima sindikata i poslodavaca u području male privrede i poduzetništva, obrtništva i zadrugarstva nastavljena je studijskim boravkom u Belgiji.

Belgija - tko te šiša 1

Viša stručna savjetnica u  Zavodu za unapređivanje zaštite na radu Ivana Rešetar, mag.iur. sudjelovala je na studijskom putovanju u Bruxellesu u okviru projekta “Možemo zajedno! Prvi korak ka učinkovitom socijalnom dijalogu u Hrvatskoj” čiji je glavni cilj i svrha promoviranje sigurnih i zdravih radnih uvjeta za frizerske radnike i naučnike tijekom cijelog radnog vijeka i jačanje socijalnog dijaloga na području djelovanja HSMP-a tj. jačanju socijalnog dijaloga u sektoru osobnih usluga, s naglaskom na podsektor frizerstva i ljepote.

Trodnevno studijsko putovanje koje je trajalo od 21. do 24. lipnja 2016.godine, organizirano je od strane Hrvatskog sindikata male privrede, obrtništva, uslužnih djelatnosti i stranih predstavništva (HSMP) u sklopu kampanje „Tko te šiša“.

Belgija- tko te šiša 2

Na studijskom posjetu osim predstavnika Hrvatskog sindikata male privrede sudjelovali su i predstavnici Udruge poslodavaca u obrtništvu, zadrugarstvu i malom poduzetništvu, Obrtničke škole Zagreb, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada te Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Prvi dan studijskog putovanja, hrvatski predstavnici posjetili su prostorije UNI Europa Hair & Beauty, gdje su ih dočekali predsjednik g. Françoisa Laurent i tajnik federacije UNI Europa Hair & Beauty g. Oliver Roething. Održana je radionica UNI Europa Hair & Beauty i europski socijalni dijalog kojeg je predvodio Dimitris Theodorakis te okrugli stol s ostalim nacionalnim i europskim socijalnim partnerima u frizerskom sektoru.

Drugi dan studijskog putovanja održan je u Coach Brussels, centru za obuku, gdje su hrvatskim predstavnicima dobrodošlicu poželjeli predsjednik g. Jef Vermeulen i direktorica Ingrid De Wolf Coach Belgiuma, u kojem je održana prezentacija na temu zdravlja i sigurnosti pod nazivom “Health & Safety”. Osim posjeta Coach centru, predstavnici su posjetili i centar za strukovnu obuku Syntra – odjel za frizure i brigu o ljepoti.

Na kraju studijskog putovanja dogovorena je daljnja suradnja na razmjeni iskustava i jačanju socijalnog dijaloga u sektoru osobnih usluga, podsektor frizerstva i ljepote.