Suradnjom promicati zaštitu zdravlja i zaštitu na radu

Suradnja na promicanju  zaštite zdravlja i zaštite na radu bila je tema razgovora Vitomira Begovića, ravnatelja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i suradnika s dr. spec. medicine rada i sporta Martinom Elez, ravnateljicom Ustanove za zdravstvenu skrb Nemetova – Prima koja djeluje u okviru  Poliklinike AVIVA u sastavu koncerna Agrokor.

Nakon upoznavanja s brojnim aktivnostima Zavoda ravnateljica Elez ukratko je predstavila rad Ustanove za zdravstvenu skrb Nemetova – Prima ističući aktivnosti na projektu “Zdravo radno mjesto” s kojim se nastoji unaprijediti zaštita na radu i zdravlje radnika.

Spomenutim projektom želi se djelovati preventivno, kako bi se spriječile potencijalne tegobe koje priroda određenog radnog mjesta može prouzročiti. Redovito i programirano vježbanje, uz pravilan način izvođenja i kvalitetu pokreta pridonosi očuvanju zdravlja i ugodnijem radu zaposlenih. Programom su obuhvaćene vježbe koje pomažu pripremiti tijelo za rad, primijeniti ispravno držanje tijela prilikom obavljanja svakodnevnih poslova na poslu do opuštanja i istezanja tijela nakon završetka rada.

Martina Elez, Neven Obradović, Muhidin Omerdić i Vitomir Begović
Martina Elez, Neven Obradović, Muhidin Omerdić i Vitomir Begović (Foto: ZUZNR)

Obostrano je iskazan interes za partnersku suradnju Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Zdravstvene ustanove Nemetova – Prima na informiranju, edukaciji i promicanju niza aktivnosti u pojedinim tvrtkama i sektorima u okviru kampanje EU-OSHA “Zdrava mjesta rada za sve uzraste” i kampanji Zavoda koja je u pripremi “STOP ozljedama na radu”.

Cilj osmišljenih aktivnosti u navedenim kampanjama  je ostvariti sinergijski pozitivne učinke kroz analizu postojećeg stanja, donošenje akcijskih planova i konkretnih mjera, kvalitetnu izradu procjene rizika, planiranje i provedbu preventivnih aktivnosti, učinkovitiju organizaciju i upravljanje zaštitom na radu na mikro razini, a što bi trebalo rezultirati smanjenjem broja ozljeda na radu, izostanaka s rada zbog bolovanja, a time i očuvanju radne sposobnosti i većoj radnoj učinkovitosti radnika.

Martina Elez i Neven Obradović (Foto: ZUZNR)
Martina Elez i Neven Obradović (Foto: ZUZNR)

Navedene aktivnosti realizirat će se u suradnji s poslodavcima i sindikatima, te povjerenstvima za unapređivanje zaštite na radu na razini pojedinih sektora i županija, a u istima se očekuje aktivno sudjelovanje odgovornih osoba iz područja upravljanja ljudskim resursima, stručnjaka zaštite na radu, ugovornih liječnika medicine rada, ovlaštenika poslodavca za zaštitu na radu, povjerenika radnika za zaštitu na radu, odnosno njihovih koordinatora i drugih zainteresiranih dionika.