U HUP-u održani radionica i webinar u sklopu ESF projekta ”Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu”

Radionica uživo na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ”Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, uz istodobni prijenos online za sudionike webinara, održana je 20. rujna 2022. u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.  Ovaj edukacijski stručni skup zajednički su organizirali Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatska udruga poslodavaca i Centar za sigurnost d.o.o.

U dvorani je nazočilo 10-ak stručnjaka za zaštitu na radu, predstavnika poslodavaca i ovlaštenih tvrtki za obavljanje poslova zaštite na radu, a još 60-ak ih je prezentacije i izlaganja pratilo online na webinaru.

Informacijski sustav ZNR

Načelnica Marina Borić predstavila je nove module u Informacijskom sustavu zaštite na radu (ISZNR) putem kojih će stručnjaci ovlaštenih tvrtki za obavljanje poslova zaštite na radu kreirati šest novih zapisnika o određenim poslovima u ovom području, koji su zakonski propisani. Načelnica Borić detaljno je objasnila kako je proširen unosa podataka o osposobljavanjima za rad na siguran način i osposobljavanju ovlaštenika poslodavaca i povjerenika radnika. Također, objasnila je u koje će podatke u ISZNR imati uvid inspektori zaštite na radu.

Online alati za procjenu rizika

Petar Weigand iz tvrtke Linija koda d.o.o. predstavio je metodološku aplikaciju za izradu procjene rizika Risko, koja omogućuje procjenu rizika za svaku djelatnost i sektor. Istaknuo je da je izrađen metodološki model procjene rizika u word obliku, te se u njemu za svaku djelatnost i/ili sektor može izraditi ovaj dokument.

OiRA alate za izradu procjene rizika za male i srednje poslodavce prema zanimanjima/poslovima, kojih je u sklopu projekta izrađeno čak 30, prezentirala je Milica Šegović iz Centra za sigurnost d.o.o.

Sustav e-učenje u ZNR

Predstavljajući sustav e-učenje u području zaštite na radu, koji je uspostavljen u projektu, M. Šegović je istaknula da su za pripremu za polaganje stručnih ispita za stručnjaka zaštite na radu (opći i posebni dio), te koordinatore ZNR I. i II. izrađeni priručnici sukladno programima iz Priloga 2. i 3. Pravilnika o osposobljavanju i usavršavanju iz zaštite na radu te polaganju stručnog ispita. Ti priručnici i prezentacije, uz kviz za provjeru znanja, sastavni su dio sustava e-učenja u ZNR. Izrađen je i priručnik za unutarnji nadzor zaštite na radu namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima zaštite na radu, povjerenicima radnika za zaštitu na radu, stručnjacima zaštite na radu te drugim osobama koje će obavljati ili sudjelovati u obavljanju unutarnjeg nadzora ZNR kod poslodavca.

Za osposobljavanje ovlaštenika poslodavca i povjerenika radnika također je napravljen priručnik sukladno Prilogu 1. Pravilnika o osposobljavanju i usavršavanju iz zaštite na radu te polaganju stručnog ispita. Sustav e-učenja u području ZNR zasad se sastoji od šest cjelina, a svaka sadržava priručnike i prezentacije iz kojih se može učiti online ali se mogu i preuzeti iz sustava. Izrađeni su i kvizovi kako bi zainteresirani mogli provjeriti svoje znanje.

Sprječavanje mišićno-koštanih obljenja

U okviru projekta provedena je i edukacijsko-preventivna aktivnost s ciljem sprječavanja mišićno-koštanih oboljenja, koju je predstavila doc. dr. sc. Josipa Nakić iz tvrtke Kineziologija rada d.o.o. Provedeno je opsežno istraživanje o ovom problemu i tegobama kod administrativnih radnika, izrađena studija i priručnik, te snimljen video-materijal o pravilnom i nepravilnom radu, kao i vježbama za očuvanje zdravlja. Doc. dr. sc. Nakić predstavila je i objasnila korisnost praktičnog priručnika Pravilne posturalno-kretne navike i vježbanje s ciljem očuvanja zdravalja mišićno-koštanog sustava administrativnih radnika, koji sadržava QR kodove na pojedine video-isječke.

Zainteresiranost za predstavljene rezultate projekta i prezentirane teme je bila vrlo velika, što potvrđuju brojna pitanja sudionika radionice uživo i webinara putem chata, na koje su uz prezentere odgovarali i Muhidin Omerdić, voditelj službe u MROSP-u, te stručnjaci Centra za sigurnost d.o.o. Divna Jakšić i Ana Savanović.

Svi priručnici, prezentacije, kvizovi i video materijali su besplatni i dostupni na internetskim stranicama Uprave za zaštitu na radu MROSP-a.