U Osijeku na seminaru Zavoda vježbali svi u Velikoj vijećnici

Holistički pristup: Bolja prevencija tijekom čitavog radnog vijeka bila je tema seminara namijenjenog socijalnim partnerima za koju se u utorak 24. listopada o. g. tražilo mjesto više u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije. U sklopu teme predstavljena je kampanja “Zdrava mjesta rada za sve uzraste” Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA) i najavljena kampanja “STOP ozljedama na radu” koju će tijekom idućeg dvogodišnjeg razdoblja provoditi Zavod za unapređivanje zaštite na radu. Osobitu pozornost prepune Velike vijećnice privukle su dvije teme: kako prepoznati psihičko zlostavljanje na radnome mjestu i što sve u pogonu zajedno s radnicima mogu učiniti tri stručnjaka specijalista – doktor medicine rada, kineziolog i nutricionist.

Seminar je organizirao Zavod za unapređivanje zaštite na radu uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu kao aktivnost u sklopu Europske kampanje “Zdrava mjesta rada za sve uzraste”, kojom se uz važne i zanimljive teme o zaštiti radnika i njihova zdravlja umrežavaju predstavnici poslodavaca i sindikata, odnosno radnika. U osječkoj Velikoj vijećnici okupilo ih se 150 sudionika iz pet županija koje gravitiraju Osijeku: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. No, pojedini predstavnici sindikata došli su i iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Toliko velikom odzivu i u organizaciji seminara Zavodu je pomogla Hrvatska udruga poslodavaca i sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Gostoprimstvo nam je, već drugi put, pružila Osječko-baranjska županija, ispred koje je sudionike pozdravila Ružica Gverieri, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, istaknuvši jednako važnost i potrebu za edukacijom o temama seminara. Ivan Sarić, pravni savjetnik Regionalnog ureda HUP-a u Osijeku, u pozdravnoj je riječi naglasio potrebu za zajedničkim dijalogom i djelovanjem u zaštiti na radu socijalnih partnera.

Ukratko predstavivši rad Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i djelatnosti EU-OSHA-e, Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, istaknula je da su teme i ciljevi Europske kampanje sukladne potrebama u Hrvatskoj –  potrebno je promicati održiv rad i zdravo staranje od početka radnog vijeka jer je starenje radne snage i sve dulji radni vijek izazov koji stoji i pred Hrvatskom, a dodatna otegotna okolnost je odlazak mladih ali i iskusnih radnika u inozemstvo u potragom za poslom. Na taj način gubimo ne samo mladu radnu snagu, nego i radnike-mentore koji su nam potrebni da prenose znanje i iskustvo mlađim generacijama. Uz to, u Hrvatskoj su problem visoke stope bolovanja, kao i prerani odlazak u mirovinu. Suzbijanje takvih negativnih trendova i neželjenih posljedica na ukupno gospodarstvo nije moguće bez učinkovitog upravljanja zaštitom na radu, a koje uključuje multidisciplinarni pristup i angažiranje radnika, poslodavaca, osobito zaposlenih u ljudskim resursima, te stručnjaka različitih specijalnosti, s time da preveniranje zdravstvenih problema radnika treba biti na prvome mjestu.

Svatko tko radi našao se barem jednom tijekom svog radnog vijeka u situaciji da bude zlostavljan od kolega na poslu, a isto tako barem je jednom zlostavljao svoje kolege. Ako je riječ o izoliranom slučaju, to je prihvatljivo. Međutim, kada se uvredljivo ponašanje, prijetnje, vrijeđanje dostojanstva, fizičkog i psihološkog integriteta pojedinca nastavi u duljem periodu, ako prijetnje i zastrašivanje traju… tada je riječ o psihičkom zlostavljanju, odnosno mobbingu, koji je društveni problem – istaknuo je prof. dr. sc. Mario Vinković, izvanredni profesor na Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku. Uz to što je predstavio podatke istraživanja o mobbingu u nekim europskim zemljama, te detaljno opisao vrste mobbinga, govorio je i o posljedicama na zdravlje radnika, ali i o sudskoj praksi te hrvatskom zakonodavstvu – iako je raširen u našim radnim sredinama, mobbing je na sudu teško dokaziv, te u Hrvatskoj ima tek nekoliko presuda u korist žrtve. Ova je tema pobudila veliko zanimanje sudionika, te je očigledno da u budućnosti neće biti stavljana „pod tepih“.

Nacionalnu kampanju STOP ozljedama na radu predstavila je Ivana Rešetar, viša stručna savjetnica Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, istaknuvši kako je komplementarna Europskoj – naime, njezin je cilj smanjiti broj ozljeda na radu i dane bolovanja, broj odlazaka u prijevremenu mirovinu, očuvati radnu sposobnost i osigurati sigurne i zdrave radne uvjete. Očekivani rezultat su pozitivni učinci na produktivnost, konkurentnost i održivost sustava socijalne sigurnosti, te cjeloživotnu zapošljivost. Osim što je predstavila statističke podatke o ozljedama na radu za Hrvatsku te pojedinačno za pet županija koje gravitiraju Osijeku, Rešetar je istaknula da je Zavod kao alat poslodavcima i radnicima za što uspješnije upravljanje zaštitom na radu pripremio šest vodiča, koji će ubrzo biti dostupni na webu Zavoda.

Martina Elez, specijalistica medicine rada i športa i ravnateljica Ustanove za medicinu rada Nemetova-Prima, detaljno je opisala pilot-projekt koji je zajedno s kolegicama mag. kineziologije Ivančicom Vadjon i mag. nutricionistom Mirelom Marić iz Poliklinike Aviva provela u jednom od pogona PIK-a Vrbovec. Cilj ovog projekta bio je poboljšati mišićno-koštani sustav radnika i opće zdravstveno stanje, educirati radnike o sindromima prenaprezanja koji se mogu razviti zbog višegodišnjeg rada u mesnoj industriji zbog prisilnog položaja tijela, velike brzine rada i ponavljajućih pokreta, te im pokazati vježbe koje će provoditi prije posla kako bi zagrijali mišiće i tetive, tijekom posla u pauzi, kao i poslije posla radi istezanja. Također, uočena je prevelika upotreba soli, te su radnici educirani o zdravom načinu prehrane. Uspješnost projekta, koji se još provodi, vidljiva je – stopa bolovanja, koja se prethodno povećavala te je poslodavac tražio da bude smanjena, sada stagnira, prehrana je zdravija, u određenom opsegu provode se vježbe. Poticajno je i širenje dobre prakse – naime, radnici iz drugog odjela traže da i oni počnu vježbati.

I za kraj seminara, mag. kinezilogije Ivančica Vadjon, osim što je objasnila kako djeluju pojedine vježbe i zbog čega je potrebno vježbati, te prezentirala postere s vježbama koje je izradila, priredila je pravo iznenađenje za sudionike seminara: pokazala je vježbe, te su svi u prepunoj Velikoj vijećnici s oduševljenjem prihvatili vježbanje.

Uz raspravu sudionika i predavača, seminar je završio velikom pljeskom.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu ovim putem zahvaljuje pozvanim predavačima na vrlo uspješnim interaktivnim prezentacijama, sindikalnim središnjicama i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na pomoći u organiziranju seminara, te Osječko-baranjskoj županiji na gostoprimstvu.