U susret Europskom tjednu zaštite na radu: Zaštita na radu – jučer, danas, sutra

Predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu – Vitomir Begović, ravnatelj, Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju i Renata Valentić, viša stručna savjetnica u Zavodu, na radnom sastanku s ravnateljicom Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u Zagrebu, Markitom Franulić i kustosicom, Julijom Gracin razgovarali su o određenim oblicima buduće suradnje između ove dvije institucije, s naglaskom na aktivnosti tijekom obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu, u listopadu ove godine. Ravnatelj Zavoda Vitomir Begović upoznao je predstavnike Muzeja s organizacijskim pripremama i planiranim sadržajnim aktivnostima u razdoblju od 22. do 27. listopada 2018. godine koje će se održati na različitim lokacijama u Hrvatskoj.

Prilikom ovog radnog susreta predstavnici Zavoda i Muzeja razgovarali su o organizaciji konferencije pod nazivom „Zaštita na radu – jučer, danas, sutra“, koja će se 22. listopada održati u dvorani Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. Za sudionike ovog skupa, uz zanimljive teme koje će obuhvatiti različita područja i tijek razvoja zaštite na radu, u okviru programa konferencije predviđena je dodjela priznanja Zavoda za postignute rezultate tvrtkama i ustanovama u okviru prve Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“, kao i razgledavanje prostora Kabineta „Nikole Tesle“, velikog izumitelja koji je obogatio svijet s više od 700 evidentiranih pronalazaka u oblasti elektrotehnike, a mnogi od njih bili su toliko ispred njegova vremena, da su praktično ostvareni dugo godina nakon njegove smrti.

Uz promicanje zaštite na radu, organizacijom konferencije u ovom muzeju želimo promicati i važnost nasljeđa velikog izumitelja te vrijednosti koje se vežu uz njegov doprinos u razvoju suvremenog svijeta, naglasio je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda. Stvaralački rad Nikole Tesle ostavio je neizbrisiv trag u svijetu, u stvaranju svijeta moderne civilizacije.

Predstavnici Zavoda obišli su izložbene prostore Tehničkog muzeja te se upoznali s postavom i poviješću muzeja. Riječ je o složenom muzeju znanosti i tehnike koji je osnovan 1954. godine, a pet godina kasnije dodijeljena mu je današnja lokacija, na Savskoj cesti 18. Prvi odjeli Tehničkog muzeja bili su vezani uz transformaciju energije, prometna sredstva i rudarstvo , a otvoreni su za javnost 1963. godine. a zatim je uslijedila zbirka Nafta, te odjeli Astronautika s planetarijem, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, Osnove poljodjelstva i Vatrogastvo, a tijekom godina stalni postav Muzeja kontinuirano je obogaćivan i drugim zanimljivim sadržajima, a među njima nalaze se i određeni eksponati vezani za područje zaštite na radu.