U Virovitici održan seminar „Što kineziologija rada i medicina rada mogu učiniti za zdraviji i duži radni vijek“

Prvog dana Europskog tjedna zaštite na radu Virovitica je, nakon Gospića i Šibenika, bila domaćin seminara „Što kineziologija rada i medicina rada mogu učiniti za zdraviji i duži radni vijek“. I ovaj seminar, održan 23. listopada o.g., Zavod za unapređivanje zaštite na radu organizirao je uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA). Ustupivši Vijećnicu, gostoprimstvo je sudionicima i predavačima pružila Virovitičko-podravska županija, a u organizaciji seminara pomogli su socijalni partneri i Hrvatska udruga poslodavaca.

Iako dvogodišnja europska kampanja „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ završava idućeg mjeseca, i dalje ostaju aktualne teme koje su se tijekom kampanje promovirale: važnost održivog rada i zdravog starenja od trenutka ulaska u svijet rada, osiguranje zdravog radnog okružja i sigurnih radnih uvjeta kako bi se smanjili zdravstveni problemi radnika, stopa bolovanja i broj prijevremenih odlazaka u mirovinu. Stoga je i ovaj seminar pobudio veliko zanimanje sudionika.

Seminar je otvorila Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, ukratko predstavivši Zavod za unapređivanje zaštite na radu. Cilj kojem Zavod teži jest da izvrsnost u području zaštite na radu bude standard u našim radnim sredinama. Teme isticane u europskoj kampanji kao što je, primjerice, pomicanje dobi za odlazak u mirovinu i sve dulji radni vijek, velike fluktuacije i migracije, osobito odlazak mladih i radnika s iskustvom iz zemlje, i te kako se tiču naše zemlje. Stoga se ovaj Zavod vrlo aktivno uključio u kampanju „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“, te kao njoj komplementarnu pokrenu Nacionalnu kampanju „STOP ozljedama na radu“.

Ana Akrap, viša stručna savjetnica, govoreći o temama obuhvaćenim europskom kampanjom, istaknula je važnost upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu u kontekstu sve starije radne snage. Potkrijepila je to s više primjera dobre prakse, a zanimanje sudionika pobudili su primjeri iz Njemačke i Finske o mentorstvu i „učenju činjenjem“, koji su od pomoći mladim radnicima u njemačkim tvrtkama, te „seniorski program“ kojim je jedan finski proizvođač kemikalija povećao prosječnu dob odlaska u mirovinu, a umirovljenja zbog invalidnosti sveo gotovo na nulu. Nedvojbeno je da moramo uložiti napore kako bismo osigurali sigurne i zdrave uvjete tijekom cijeloga radnog vijeka. Sudionici su sa zanimanje pogledali više kratkih filmova na tu temu, a Akrap je predstavila i e-vodič, alat za radnike, poslodavce, voditelje ljudskih potencijala i stručnjake zaštite na radu izrađen u sklopu europske kampanje.

Mladenka Smoljan-Vargek, voditeljica Ispostave Virovitica u Područnom uredu Osijek Inspektorata rada, detaljno je objasnila postupanje inspektora zaštite na radu tijekom nadzora istaknuvši kako inspektorima nije cilj puko pisanje globa i pokretanje prekršajnih postupaka, nego da zaštita na radu bude besprijekorna, što je važno i za radnike i za poslodavce. Upoznala je sudionike seminara s obvezama pojedinih dionika zaštite na radu, te dala pregled inspektorskih nadzora u Virovitičko-podravskoj županiji u 2015. i 2016. godini. Uz to prezentirala je i podatke o ozljedama na radu u ovoj županiji.

Doktorica Vesna Hećimović, specijalistica medicine rada i športa, dala je kratki pregled razvoja i postignuća u medicini rada u samoj Virovitičko-podravskoj županiji, koja sada ima dvije specijalističke ambulante. Istaknula je kako je potrebno da specijalisti medicine rada budu puno više prisutni na mjestima rada, kod radnika, bilo u pogonima ili uredskim prostorima, upozorivši pritom na manjak liječnika ove specijalnosti kao jedan od problema. Govoreći o profesionalnim bolestima, dr. med. Hećimović istaknula je mišićno-koštane poremećaje koji su uzrok sve većeg broja bolovanja i odlazaka u prijevremenu mirovinu.

Na koji se način mogu spriječiti mišićno-koštani poremećaji, odnosno kako se može zaustaviti njihovo napredovanje ako već postoje? Na to pitanje odgovorila je dr. sc. Josipa Nakić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavivši projekte koje provodi s radnicima Lidla i INA-e na njihovim radnim mjestima, a čiji je cilj očuvanje zdravlja kako bi radnici bili aktivni i u starosti. Predavanje je popratila s više video-clipova koji su nastali u sklopu projekata, a u kojima su prikazani najčešći pogrešni pokreti i kretanje u procesu rada, primjerice, u skladištu ili trgovini, kao i pravilno izvođenje pokreta i kretnji. Pokazavši najčešće pogreške, objasnila je na koji način malim pomacima – ispravljenim kretanjem i držanjem – možemo učini puno za naše zdravlje. Za kraj pokazala je „jednostavnu, a najbolju vježbu“ za održavanje ravnoteže, jačanje zdjelične muskulature i kralježnice.