Uključiti predstavnike poslodavca i radnika u provedbu mjera ZNR u svim organizacijskim cjelinama

Provedba mjera zaštite na radu, ažuriranje procjene rizika, osiguranje zaštitne radne opreme, prijedlozi aktivnosti na poboljšanju i unapređivanju organizacije i djelovanja ovlaštenika poslodavca i povjerenika radnika za zaštitu na radu u tvrtki KIK Textilien un Non-Food d.o.o. bile su teme razgovora Vitomira Begovića, ravnatelja Zavoda za unapređivanje  zaštite na radu i Marka Dijakovića, stručnjaka zaštite na radu u toj tvrtki koja zapošljava oko 450 radnika u 72 poslovnice diljem Hrvatske. Sastanku su bili nazočni Sanja Sambol, viša stručna savjetnica i Antonio Jaić, stručni savjetnik u Zavodu.

kik1

Tijekom razgovora ravnatelj Begović ukazao je na određena uočena otvorena pitanja, te je predloženo da se nakon imenovanja dodatnog broja ovlaštenika poslodavca za zaštitu na radu i proširenog izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu organizira njihovo osposobljavanje.

Marko Dijaković, stručnjak zaštite na radu u tvrtki KIK Textilien un Non-Food d.o.o., zahvalio je predstavnicima Zavoda za unapređivanje zaštite na radu na određenim sugestijama, te najavio aktivno sudjelovanje u provedbi Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“ budući je dobra zaštita na radu najvažniji čimbenik svake učinkovite organizacije.

Prisila primjene propisa ne smije biti jedini razlog provedbe mjera zaštite na radu, jer samo sigurni, zdravi i primjereni uvjeti rada doprinose ostvarivanju ušteda, produktivnosti i poslovnih ciljeva svake tvrtke i ustanove. Zato je važna kontinuirana i djelatna suradnja poslodavca i predstavnika radnika, kako bi zaštita na radu bila sastavni dio poslovnog planiranja i radnih procesa, zaključeno je na sastanku.