Obilježen Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu

Zavod za unapređivanje zaštite na radu edukativno-promotivnim događanjem „Zdrava radna mjesta za svaku životnu dob“ danas na zagrebačkim trgovima obilježio je Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu 28. travnja. Podjelom promotivnih materijala najavljena je i dvogodišnja kampanja Europske agencije za zaštitu na radu „Zaštita na radu za sve uzraste”.

Na štandovima na Trgu Petra Preradovića i Europskom trgu edukativno-promotivnim materijalom i pokaznim vježbama predstavile su se institucije, udruge i drugi dionici koji se bave zaštitom na radu i zdravljem radnika: Zavod za unapređivanje zaštite na radu, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Zaklada Hrvatska kuća, Studentska udruga StePP, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba.

Trg bana Jelacica

Prolaznici su mogli dobiti i promotivne materijale obrazovnih institucija u području sigurnosti  –  Visoke škola za sigurnost s pravom javnosti u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu i Veleučilišta Rijeka. Dio pokaznih vježbi koje se pripremili sudionici programa uspješno su izvedene, a od Europskog trga preko Trga bana Jelačića do Preradovićevog trga početak događanja najavio je špancir ljudi u zaštitnoj i radnoj odjeći. Tu svojevrsnu modnu reviju zaštitne radne odjeće nosili su djelatnici URIHO-a, Zagrebparkinga i Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

pokazna vježba reanimacije (foto:zuznr)

Program obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu podržale su tvrtke Hrvatski Telekom d.d. i tvrtka Robert Bosch d.o.o. koja je na Europskom trgu bila sa svojim specijalnim vozilom za pokazivanje uporabe alata na siguran način.

Trg Petra Preradovića (foto:zuznr)

Također, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održana je konferencija u organizaciji Ministarstva i Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu kojom je promovirana Europska kampanja za zdrava radna mjesta 2016.-2017. pod sloganom “Zaštita na radu za sve uzraste” te su dodijeljena priznanja pojedincima za postignuća u području zaštite na radu, kao i nagrada za životno djelo, koju je dobio g. Vlado Štefan. Uručena su i priznanja obrazovnim ustanovama čiji su studenti studija sigurnosti i zaštite sudjelovali na prvom natjecanju iz područja zaštite na radu u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

_IAN8275

Sudionike konferencije pozdravila je Karolina Ivanković, pomoćnica ministrice rada i mirovinskoga sustava. Istaknula je kako je potrebno uložiti dosta napora u stvaranje pozitivne klime i aktivne komunikacije koja će rezultirati unaprjeđenjem stanja na području zaštite na radu, osobito stoga što su pred nama novi izazovi na daljnjem unaprjeđenju ove vrlo složene, multidisciplinarne i osjetljive, ali i društveno vrlo odgovorne kategorije. Govor Karoline Ivanković možete pročitati ovdje.

_IAN8276_IAN8243