Održan stručni skup „Prednosti i izazovi digitalizacije u području zaštite na radu“

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja 2023. u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu održan je stručni skup na temu „Prednosti i izazovi digitalizacije u području zaštite na radu“.

Na skupu su dodijeljena priznanja za unapređivanje zaštite na radu za 2023. godinu g. Darku Klariću, gđi Kristini Dundović, g. Dinku Jurjeviću, g. Sarajku Baksi i poduzeću Holcim (Hrvatska) d.o.o.

Sudionicima su se uvodno obratili g. Silvano Hrelja, zastupnik u Hrvatskom saboru te g. Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu.

Ravnatelj Opalić je izvijestio u svom govoru o završenom ESF projektu „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“ kojim je financirana izrada 30 OiRA alata, aplikativno rješenje za izradu procjene rizika RISKO, nadogradnja Informacijskog sustava zaštite na radu, a po prvi puta je uspostavljen sustav e-učenja u području zaštite na radu te je provedena edukacijsko-preventivna aktivnost s ciljem sprečavanja mišićno koštanih oboljenja. Ujedno je najavio novi projekt u vrijednosti od tri milijuna eura kojim će se dodatno razvijati OiRA alati, unaprjeđivati Informacijski sustav zaštite na radu, digitalizirati proces polaganja stručnog ispita te izraditi niz aplikativnih rješenja u sustavu zaštite na radu, poput videa za osposobljavanje stranih radnika, digitalnih uputnica za pregled specijaliste medicine rada i sl. Također je izvijestio da od 1. rujna 2023. počinje obveza stalnog stručnog usavršavanja stručnjaka zaštite na radu te pozvao sudionike da se svojim programima, sadržajima, znanjem i iskustvom uključe u provedbu cjeloživotne edukacije i na taj način omoguće razmjenu znanja, iskustava te primjera dobre prakse.

Načelnica Sektora za zaštitu na radu, gđa Marina Borić održala je predavanje o uspostavi e-Registra osposobljavanja i usavršavanja iz zaštite na radu i obavljanja poslova zaštite na radu. Prisutne je upoznala s pravilnicima koji propisuju obvezu stalnog stručnog usavršavanja te obvezu upisa stručnjaka zaštite na radu u Registar. Također je prezentirala e-Registar objasnivši na koji će se način provoditi stalno stručno usavršavanje kao i koje će podatke biti obvezni upisivati u Registar.

Gđa Snježana Štefok je ispred Uprave za rad i zaštitu na radu predstavila ESF projekt „Mindbot – promicanje mentalnog zdravlja radnika koji rade sa suradničkim robotima u industriji 4.0“, čiji je cilj utvrditi metode i naći rješenja za promicanje dobrog mentalnog zdravlja radnika u industriji 4.0, u poduzećima koja rade ili uvode u proizvodnju suradničke robote (kobote) te osmisliti radno mjesto na kojem se izazovi radnih zadataka podudaraju sa sposobnostima radnika, kao i izraditi prototip nove generacije kobota.

O sustavu bespilotnog zrakoplova (UAS) u sustavu vatrogastva, zakonskoj regulativi i primjeni u praksi predavanje je održao g. Ivan Čačković, koordinator za UAS operacije u vatrogastvu Karlovačke županije.

Nakon toga je dr.sc. Damir Kralj iz Veleučilišta u Karlovcu održao predavanje na temu digitalne transformacije i robotizacije iz perspektive zaštite na radu, s posebnim osvrtom na digitalnu transformaciju u RH, industrijsku revoluciju 4.0 i 5.0 te robotima/kobotima.

U nastavku je dobitnica priznanja, gđa Kristina Dundović iz Veleučilišta u Rijeci predstavila razvoj i primjenu umjetne inteligencije u sigurnosti na radu, kao i prednosti i nedostatke umjetne inteligencije u tom području te predviđanja za budućnost.

Doc.dr.sc. Marko Švaco iz Fakulteta strojarstva i brodogradnje održao je izlaganje o završenim i trenutnim projektima Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije vezano za razvoj i primjenu robotskih tehnologija na način da ljudima olakšaju određene zadaće.

Dobitnik priznanja dr.sc. Sarajko Baksa iz Veleučilišta studija sigurnosti održao je prezentaciju na temu „HomoKobotizacija, sklad zajedničkog rada čovjeka i robota“ u kojoj je govorio o vrstama robota, njihovim osnovnim funkcijama, značajkama i prednostima korištenja.

Završno predavanje održala je gđa Gorana Lipnjak iz Hrvatske udruge za zdravo radno mjesto vezano za budućnost radnih mjesta uz razvoj robotike.

Prezentacije sa skupa možete vidjeti u nastavku:

„USPOSTAVA E-REGISTRA OSPOSOBLJAVANJA I USAVRŠAVANJA IZ ZAŠTITE NA RADU I OBAVLJANJA POSLOVA ZAŠTITE NA RADU “, načelnica Marina Borić, MROSP

„Promicanje mentalnog zdravlja radnika koji rade sa suradničkim robotima u industriji 4.0“, Snježana Štefok, MROSP

„Sustav bespilotnog zrakoplova (UAS) u sustavu vatrogastva“, Ivan Čačković, koordinator za UAS operacije u vatrogastvu Karlovačke županije

„DIGITALNA TRANSFORMACIJA I ROBOTIZACIJA IZ PERSPEKTIVE ZNR“, dr.sc. Damir Kralj, Veleučilište u Karlovcu

„PRIMJENA UMJETNE INTELIGENCIJE U SIGURNOSTI NA RADU“, Kristina Dundović, dipl. ing. sig, Veleučilište u Rijeci

„HomoKobotizacija sklad zajedničkog rada čovjeka i robota“, dr. sc. Sarajko Baksa, prof. v.š.

„Radna mjesta uz robotiku jučer, danas, sutra“, Gorana Lipnjak, Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto