U HUP-u održani radionica i webinar o primjeni OiRA alata

Upotreba OiRA alata i izrada procjene rizika uz pomoć ovog online interaktivnog alata bila je tema webinara i radionice koja je 22. srpnja 2022. održana u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, na kojoj su sudionici imali priliku izraditi dokument procjene rizika za svoju djelatnost. Radionica uživo u HUP-u uz istodobni prijenos online za sudionike webinara, održana je u zajedničkoj organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Centra za sigurnost i Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sudionici – poslodavci, njihovi ovlaštenici za poslove zaštite na radu, stručnjaci zaštite na radu i povjerenici radnika za zaštitu na radu upoznali su rad s OiRA alatima, uz pomoć kojih se na lak način može izraditi dokument procjene rizika, te u svako doba ažurirati s obzirom na novonastale radne okolnosti.

Radionica i webinar provedeni su u sklopu projektu Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu, koji Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provodi u okviru Europskog socijalnog fonda. Prisustvovalo je 30-ak sudionika, koji su bili vrlo aktivni izrađujući svoju procjenu rizika uz mnoga pitanja, a kao prezenter webinar i radionicu vodila je Milica Šegović iz Centra za sigurnost sa svojim timom Divnom Jakšić i Anom Savanović, koje su pomagale sudionicima radionice.

U sklopu projekta Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu izrađeno je 30 OiRA alata za različita zanimanja i djelatnosti, a pružatelj ove usluge bio je Centar za sigurnost. Pristup izrađenim OiRA alatima omogućen je na mrežnoj stranici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: https://uznr.mrms.hr/znr/oira-internetska-interaktivna-procjena-rizika/. Oni se nalaze na mrežnoj platformi koja omogućuje njihovo stvaranje, a tu platformu je razvila i održava je Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) – više informacija: https://oiraproject.eu/hr , gdje im se također može pristupiti: https://oiraproject.eu/hr/oira-tools (potrebno je u sekciji Zemlja odabrati Hrvatsku).

OiRA alati izrađeni u projektu Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu omogućuju na jednostavan i lak način, potpuno besplatno, izradu i prema potrebi ažuriranje dokumenta procjene rizika za 30 sljedećih zanimanja odnosno djelatnosti: autolimar, autolakirer, cvjećar, pediker, pekar, šumski radnik-rukovatelj pilom, radnik u rasadniku bilja, kuhar, prodavač na benzinskoj crpki, kućni majstor-domar, vodoinstalater, vulkanizer, optičar, vozač taksija, kontrolor na parkiralištu, radnik na uređenju i održavanju krajolika, trgovac, administrativni radnik, mesar, radnik u cestovnom transportu tereta, ličilac-soboslikar, keramičar-oblagač, radnik u cateringu, konobar, dostavljač paketa, radnik na poslovima čišćenja, radnik u kemijskoj čistionici i praonici, zaštitar, skladišni radnik i instruktor vožnje u auto-školi.