Održan stručni skup „Kampanja za zdrava mjesta rada – Siguran i zdrav rad u digitalno doba“

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, 26. travnja 2024. u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu održan je stručni skup na temu „Kampanja za zdrava mjesta rada – Siguran i zdrav rad u digitalno doba“.

Na skupu je dodijeljena nagrada za životno djelo za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu te unapređenje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj gospodinu Krešimiru Telebecu te priznanja za ostvarena značajna postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu gospodinu Željku Benkoviću, gospođi Marjani Gudelj, gospodinu Darku Jelači, gospođi Josipi Nakić, gospodinu Josipu Novaku, Preventi d.o.o. i Veleučilištu studija sigurnosti.

Sudionicima se uvodno obratio g. Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu i predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu te u svom govoru naglasio da je ustanovljena potreba izmjene postojeće regulative u skladu s novih tehnologijama i novim rizicima, čemu će se posvetiti u narednom razdoblju. S ciljem olakšavanja provedbe mjera zaštite na radu poslodavcima i stručnjacima zaštite na radu, najavio je izradu besplatnih alata koji će biti svima dostupni. To će biti omogućeno provedbom novog projekta u vrijednosti od cca tri milijuna eura, kojim će se dodatno razvijati OiRA alati, unaprjeđivati Informacijski sustav zaštite na radu i izraditi niz aplikativnih rješenja poput digitalizacije uputnica za pregled specijaliste medicine rada.

G. Frano Petric s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao je prezentaciju o robotima i bespilotnim letjelicama na putu prema industriji 5.0. te predstavio aktivnosti Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja. Naglasio je prednosti robotike, naročito u području korištenja bespilotnih letjelica u zaštiti na radu. Ujedno je najavio održavanje skupa „Dronedays 2024“ o bespilotnim letjelicama koji će se održati najesen u Zagrebu.

O sigurnosti i zdravlju u radu kroz virtualnu stvarnost predavanje je održao g. Jerko Škorić, iz tvrtke Delta Reality. U svom predavanju istaknuo je prednosti virtualne realnosti koja omogućuje zaposlenicima vježbanje sigurnosnih postupaka u kontroliranom, simuliranom okruženju i mogućnosti rekreiranja specifičnih visokorizičnih scenarija koji bi mogli biti izazovni ili skupi za reprodukciju u obuci u stvarnom svijetu.

Nakon toga je g. Tin Bobić iz tvrtke Enormis prezentirao samoposlužne aparate za izdavanje zaštitne opreme s posebnim osvrtom na prednosti takvih rješenja te je detaljnije predstavio značajke sustava SaveLog.

G. Dušan Drljača iz Atlantic Grupe održao je izlaganje o preventivnim programima očuvanja zdravlja u Atlantic Grupi.

Gospodin Siniša Odorijan prezentirao je primjere dobre prakse iz zaštite na radu u Hrvatskoj poštanskoj banci posebno se osvrnuvši na modalitet rada na daljinu kojeg provode te na činjenicu kako su ponosni vlasnici certifikata „Tvrtka prijatelj zdravlja”. Gospodin Odorijan je istaknuo kako su sve svoje radnike imenovane za pružanje prve pomoći osposobili i za upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) odnosno upotrebu prijenosnog uređaja koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem.

A kako treba pravilno primjenjivati tehniku oživljavanja ljudi i kako pravilno upotrebljavati automatski vanjski defibrilator (ADV) uživo je demonstrirao dr.sc. Siniša Zovko, dr.med., iz tvrtke Plavi tigar d.o.o. s kojom Hrvatska poštanska banka poslovno surađuje vezano uz edukaciju o primjeni prijenosnih uređaja ADV.

O korištenju suvremene tehnologije na poslovima snimanja s aspekta zaštite na radu, s naglaskom na procjenu rizika kod poslova snimanja slike, predavanje je održala gđa Elvira Deriš s Hrvatske radiotelevizije. U svom predavanju je istaknula da se projekti HRT-a pomno produkcijski projektiraju na način da se koristi što je više moguće dostupne suvremene tehnologije, kako bi se smanjio broj radnika izloženih pojedinim opasnostima, štetnostima i naporima.

Gđa Bernarda Huić iz tvrtke AD Plastik predstavila je primjenu robotike iz perspektive sigurnosti i zaštite  u proizvodnji automobilskih  komponenti s posebnim osvrtom na prednosti, nedostatke i opasnosti u radu s industrijskim robotima, kao i zaštitnim mjerama.

Prezentacije:

Enormis samoposlužni aparati

Kampanja za zdrava mjesta rada za razdoblje 2023.–2025. „Siguran i zdrav rad u digitalno doba

Korištenje suvremene tehnologije na poslovima snimanja s aspekta zaštite na radu

Preventivni programi očuvanja zdravlja AG dd i povezana društva

Primjena robotike iz perspektive sigurnosti i zaštite u proizvodnji automobilskih komponenti

Primjeri dobre prakse ZNR u HPB d_d

Roboti i bespilotne letjelice na putu prema industriji 5.0

Sigurnost i zdravlje u radu kroz virtualnu stvarnost