Obračunske isprave o plaći

Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima zaposlenim kod poslodavca sadrži samo upućujuću odredbu o roku čuvanja dokumentacije vezane za obveze obračunavanja i  isplate plaće te uplate poreza i doprinosa, i to na način da propisuje da se u ista čuva u rokovima propisanim posebnim propisima.

Članak 9. Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće, otpremnine i naknade za neiskorišteni godišnji odmor ne propisuje izrijekom početak tijeka šestogodišnjeg roka čuvanja obračunskih isprava, međutim isti bi trebalo tumačiti na jednak način kao i rokove propisane Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima zaposlenim kod poslodavca. Dakle, obračunske isprave je potrebno čuvati šest godina od isteka godine u kojoj su nastale.

Dodatno, čuvanje isplatnih lista uređuje i Zakon o računovodstvu, pri čemu propisuje isti šestogodišnji rok. Pritom je odredbom članka 10. stavka 8. ovoga Zakona jasno propisano da rok čuvanja tih knjigovodstvenih isprava počinje teći zadnjeg dana poslovne godine na koju se odnose poslovne knjige u koju su isprave unesene.