Posebne evidencije o fizičkim osobama

Odredbama članaka 10. 11. i 12. Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima zaposlenim kod poslodavca (Narodne novine, broj 55/24) (dalje: Pravilnik) propisuje se dužnost vođenja evidencije o fizičkim osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove na temelju drugih ugovora ili posebnih propisa.

Ova se evidencija odnosi osobito na osobe koje se kod poslodavca nalaze: na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, na studente koji kod poslodavca rade posredstvom ovlaštenih posrednika, na redovite učenike koji kod poslodavca obavljaju povremeni rad posredstvom ovlaštenih srednjoškolskih ustanova, na redovite učenike ustanova za strukovno obrazovanje koji kod poslodavca kao polaznici provode učenje temeljeno na radu, na djecu i maloljetnike koji uz naplatu sudjeluju u aktivnostima koje poslodavac organizira te na osobe koje kod poslodavca u skladu s propisima u području socijalne skrbi i propisima o izvršavanju kazneno-pravnih i prekršajno-pravnih sankcija obavljaju rad za opće dobro.

Međutim, ove evidencije ne odnose se na fizičku osobu koja bi za poslodavca na temelju ugovora o djelu, izrađivala ili obavljala neko djelo, odnosno koja bi  na temelju ugovora o poslovnoj suradnji ili kao obrtnik, kod poslodavca (ili za njega) obavljala određene poslove u okviru registrirane djelatnosti svojeg poslodavca ili svoje obrtničke djelatnosti. Također, ove se evidencije ne odnose niti na fizičku osobu koja bi za poslodavca kao naručitelja izvršavala neki posao temeljem ugovora o autorskom djelu.

U skladu sa smislom i svrhom članka 2. Pravilnika, člankom 10. Pravilnika se propisuje dužnost vođenja evidencije o fizičkim osobama koje kod poslodavca obavljaju poslove na temelju drugih ugovora ili posebnih propisa, a pri tome su na odgovarajući način i u određenoj mjeri subordinirane poslodavcu.