Održana radionica o primjeni OiRA alata

Kako uz pomoć OiRA alata izraditi procjenu rizika za svoj obrt bila je tema radionice koja je 27. travnja 2022. održana u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Cilj radionice bio je upoznati obrtnike s online interaktivnim alatom za procjenu rizika – OiRA alatom, te pokazati kako mogu na jednostavan i lak način sami izraditi zakonom propisani dokument procjene rizika, a uz to prema potrebi procjenu rizika i ažurirati.

Radionica je provedena u sklopu projektu Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu, koji Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provodi u okviru Europskog socijalnog fonda.

Sudionike radionice pozdravile su Sanja Martinovsky ispred Hrvatske obrtničke komore kao suorganizatora radionice, i Marina Borić, načelnica Sektora zaštite na radu, ispred Ministarstva. Radionicu je vodila Milica Šegović iz Centra za sigurnost, koji je u sklopu projekta pružatelj usluge izrade OiRA alata, a Divna Jakšić je pomagala sudionicima radionice.

Uz mnogo primjera iz prakse, istaknuto je kako je procjena rizika, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, obvezni dokument svakog poslodavca koji zapošljava jednu i više osoba. OiRA alati su besplatni, jednostavni za upotrebu i uz to edukativni, a namijenjeni su u prvom redu mikro i malim poslodavcima  različitih djelatnosti i sektora, ali ih mogu koristiti i srednji poduzetnici. Također, uvodno je naglašeno da u postupak izrade procjene rizika valja uključiti i radnike. Sudionici radionice, izrađujući svoju procjenu rizika, iskazali su veliko zanimanje i postavili mnoga pitanja.

Hrvatskim obrtnicima i poduzetnicima dostupno je deset OiRA alati dosad izrađenih u sklopu ESF projekta Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu, i to za sljedeća zanimanja: autolimar, autolakirer, cvjećar, pediker, pekar, šumski radnik-rukovatelj pilom, radnik u rasadniku bilja, kuhar, prodavač na benzinskoj crpki i kućni majstor-domar. Do kraja lipnja bit će izrađeni OiRA alati za još 20 zanimanja: vodoinstalatere, vulkanizere, optičare, vozače taksija, kontrolore na parkiralištu, radnike na uređenju i održavanju krajolika, trgovce, administrativne radnike, mesare, radnike u cestovnom transportu tereta, ličioce-soboslikare, keramičare-oblagače, radnike u cateringu, konobare, dostavljače paketa, radnike na poslovima čišćenja, radnike u kemijskoj čistionici i praonici, zaštitare, skladišne radnike i instruktore vožnje u auto-školi.

Otprije su dostupni OiRA alati za izradu procjene rizika za kozmetičare, frizere, njegovatelje starijih osoba i njegovatelje djece – dadilje. Također, budući da procjena rizika mora biti ažurna i u skladu s radnim okolnostima, tijekom pandemije COVID-19 izrađen je OiRA alat kao predložak za ocjenu stanja i primjenu mjera zaštite na radu u okolnostima pandemije, kojim se može upotpuniti redovni dokument procjene rizika.

Pristup dosad izrađenim OiRA alatima moguće je s mrežne stranice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: https://uznr.mrms.hr/znr/oira-internetska-interaktivna-procjena-rizika/  .

OiRA alati nalaze se na mrežnoj platformi koja omogućuje njihovo stvaranje, a platformu je razvila i održava je održava ga Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) – više informacija: https://oiraproject.eu/hr , gdje im se također može pristupiti: https://oiraproject.eu/hr/oira-tools (potrebno je u sekciji Zemlja odabrati Hrvatsku).

Na radionici je istaknuto da je procjena rizika koju obrtnici izrade pohranjena na navedenoj mrežnoj platformi EU-OSHA te im je u svakom trenutku dostupna, može se promijeniti odnosno nadopuniti da uvijek bude ažurirana. Također, može se preuzeti (‘downloaditi’) i čuvati na vlastitom računalu, odnosno u pisanom obliku ako se isprinta.

Izrada procjene rizika uz pomoć OiRA alata pravovaljana jer je Pravilnikom o izradi procjene rizika propisano da se „za procjenjivanje i dokumentiranje procjene rizika mogu koristiti i interaktivni internetski alati (OiRA – Online interactive Risk Assessment) koji se odnose na poslove u određenim zanimanjima ili djelatnostima, kada su za pojedine poslove ti alati stavljeni na korištenje putem mrežne stranice ministarstva nadležnog za rad“.