Godišnji susret poslodavaca

U 2018. GODINI NOVI IZAZOVI

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca u Kongresnom centru „Forum“ u Zagrebu održan je tradicionalni godišnji poslovni susret gospodarstvenika i njihovih gostiju, među kojima su bili Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Marko Jurčić, izaslanik predsjednice RH i savjetnik za gospodarstvo, saborski zastupnici, predstavnici veleposlanstava u RH, sindikata i mnogi drugi. Na skupu je bio nazočan i Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Susret je bio prilika za analizu poslovanja tekuće godine te iskazivanje očekivanja i planova za nadolazeću 2018.godinu.

Uvodno je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a naglasila da je kriza u koncernu „“Agrokor“ obilježila početak ove godine i bila je ozbiljan problem, ali je odlučno djelovanje Vlade spriječilo brojne negativne posljedice za gospodarstvo i zaposlene. Gospodarski rast od 3 posto je dobar ali nije dovoljan. Troškovi poslovanja u Hrvatskoj su veliki, kao i brojni drugi razlozi koji utječu na našu konkurentnost. Zato su reforme i promjene ključne pretpostavke za razvoj, investicije, zapošljavanje i veće plaće, zaključila je predsjednica Deranja.

U prvom dijelu skupa objavljeni su rezultati istraživanja Hrvatske udruge poslodavaca „HUP SKOR“ i rezultati ankete provedene među poslodavcima o poslovnoj predstojećoj godini.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić, rekao je da je „HUP SKOR“ alat za mjerenje rezultata u različitim područjima poslovanja i usporedbu s drugim zemljama. U 2017.godini prvi puta je ostvaren značajan pomak, i to je dobra osnova za dalje. U uvjetima gospodarskog rasta potrebne su složene makro i mikro reforme. Ključna područja za reforme a time i izazovi su: tržište rada, opterećenje gospodarstva, obrazovni, mirovinski i zdravstveni sustav. Poslodavci očekuju daljnje porezno rasterećenje Radi poticanja konkurentnosti i otvaranja mogućnosti za povećanje plaća. Anketa među poduzetnicima vezano za uvjete poslovanja i investiranja je pokazala da su očekivanja ista ili malo bolja u odnosu na prethodnu godinu.

U drugom dijelu susreta održan je mini panel na kojem su o prezentiranim pokazateljima kao i planovima za sljedeću godinu govorili Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora HUP-a i vlasnik tvrtke „Orbico“ i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Branko Roglić složio se da je brzo rješavanje problema koncerna „Agrokor“ bilo prijelomno za gospodarstvo, ali i da je taj slučaj ukazao na potrebu osiguranja tržišnog, odgovornog i urednog poslovanja u Hrvatskoj.

Martina Dalić, naglasila je da se otvaraju nove mogućnosti, jer su bolje politike pretpostavke za sve ostale segmente. Najvažnija je reforma državne uprave jer ona priprema politike, i zato je u tom području potrebno povećati efikasnost i osigurati bolje upravljanje. Uvođenjem modela malusa i bonusa u plaćama nužno je poticati i stimulirati kvalitetan u javnom sektoru. Potrebna nam je osjetljivija administracija, koja razumije građane i poduzetnike, koja je privržena tim ciljevima, i koja je u njihovoj službi, a time i u funkciji gospodarskog razvitke zemlje, istaknula je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, najavljujući novi „paket“ mjera Vlade usmjeren na povećanje najniže plaće, rasterećenje troška rada i očuvanje radnih mjesta u određenim niskoakumulativnim industrijama.

Godišnji susret poslodavaca protekao je u naglasku poduzetnika da je 2018., godina izazova, a pri tome prostor za promjene i potencijal za veći optimizam nalazi se u području porezne politike, javne potrošnje ( u najširem smislu), pravosuđa, radnog zakonodavstva, nelikvidnosti i financiranja poduzetništva.

I ovom prilikom potrebno je naglasiti važnost osiguranja stimulativne, sigurne i zdrave radne okoline, podizanja svijesti o značaju prevencije potencijalnih rizika, razvoja kulture u provedbi mjera zaštite na radu uz kontinuirano informiranje, edukaciju i motiviranje svih ključnih dionika u radnim sredinama. Zaštita na radu, odnosno veći ili manji stupanj sigurnosti na radu postiže se provedbom zaštite na radu koja je sastavni dio organizacije rada i izvođenja radnog procesa, a čija je svrha sprječavanje svih štetnih događaja na radu, ponajprije za samog čovjeka – radnika, te osiguranje sigurnih uvjeta rada svim osobama na radu, bez opasnosti po život i zdravlje.

Angažiranjem poslodavaca, sindikata, radnika, stručnjaka za zaštitu na radu i drugih dionika u svakoj radnoj sredini, djelatnim sudjelovanjem u prvoj nacionalnoj kampanji „STOP ozljedama na radu“, moguće je ostvariti smanjenje nesreća i ozljeda na radu, i na takav način ostvariti bolji radni učinak, povećati produktivnost i konkurentnost, smanjiti troškove i gubitke poslovnih subjekata, očuvati zdravstveni i mirovinski sustav i potvrditi u praksi da ulaganje u zaštitu na radu nije trošak već korisna investicija. Upravo iz navedenih razloga, i područje zaštite na radu i njeno unapređivanje u 2018. godini predstavljaju daljnji izazov za postizanje pozitivnih učinaka.