Školski sat „Napo – sigurnost s osmijehom“ održan u OŠ Dobriše Cesarića u Požegi

Već drugu godinu zaredom, Zavod za unapređivanje zaštite na radu uključen je u program kojim se obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja. Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja koju provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sa svojim partnerima s ciljem podizanja svijesti o važnosti učenja i obrazovanja, a ove godine je to u prvom tjednu listopada. Uz moto „Provježbaj mozak!“, u razdoblju od 1. do 7. listopada u svim hrvatskim županijama brojne obrazovne ustanove otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude te na neposredan, često i neformalan način, prenijeti poruku o važnosti obrazovanja i učenja.

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris iz Požege, u 12. Tjednu cjeloživotnog učenja predstavnice Zavoda, Ana Akrap i Sanja Sambol, više stručne savjetnice,  održale su učenicima 4. razreda požeške Osnovne škole Dobriše Cesarić školski sat pod nazivom „Napo – sigurnost s osmijehom“, na kojem su ih upoznale s važnošću sigurnosti i zaštite zdravlja već od najranije životne dobi. Kratka prezentacija bila je popraćena Napo filmovima, koje je izradio međunarodni tim Europske agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA). Riječ je o animiranim, edukativnim i zabavnim filmovima. Glavni filmski junak Napo učenicima je na zanimljiv i razumljiv način prikazao primjere sigurnog ponašanja i rada u svakodnevnom životu, što su oni s oduševljenjem gledali. U animiranim filmovima prikazane su moguće, svakodnevne opasne situacije, a Napo i predstavnice Zavoda podučile su školarce kako brinuti o zdravlju, zaštiti sebe te svoje prijatelje od nesretnih slučajeva i ozljeda.

Posebno zanimanje pobudio je Napo film uz koji su naučili što znače zeleni i crveni znakovi postavljeni posvuda u njihovoj školi. Učenici su s ponosom iz glave 2izlistali“ sve brojeve telefona koje moraju zvati u slučaju opasnosti te pokazali zavidno znanje u razumijevanju sigurnosnih znakova opasnosti, obavijesti i obveza.

Na završetku je organizirana zanimljiva radionica u kojoj su djeca interaktivno sudjelovala rješavajući zadatak o zaštiti kože ruku.

Edukativna radionica realizirana je uz susretljivost ravnateljice Zvjezdane Krip iz OŠ Dobriše Cesarić, učiteljice Vesne Markanović, te organizatora ovog školskog sata gospodina Aleksandra Bojčić, stručnjaka zaštite na radu i zaposlenika Pučkog otvorenog učilišta Obris.