Konferencija „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“: ZAŠTITA NA RADU SASTAVNI DIO PROMJENA U OBRAZOVANJU

U okviru kampanje koja traje već tri godine, u Zagrebu je održana Konferencija „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“, najveći skup o obrazovanju u Hrvatskoj koji na jednom mjestu okuplja sve interesne skupine vezane za obrazovanje, od Ministarstava, uglednih znanstvenika, profesora, studenata, poslodavaca, poduzetnika, startupova i mnogih drugih pojedinaca i institucija neposredno zainteresiranih za unapređivanje ovog važnog područja. Na Konferenciji „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“ bili su nazočni Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Snježana Štefok, voditeljica Službe za informiranje, edukaciju i međunarodnu suradnju u Zavodu.

Uvodno su se nazočnima obratili Boris Trupčević, generalni menadžer Styria Mediia za Hrvatsku i Ana Dasović, urednica u „24sata“. Zatim su predavanje na temu 3D Printing – IV Industrijska revolucija održali Marko Maričević i Alan Divjak, suosnivači kompanije 3D forma. Albert Gajšak, vlasnik startup tvrtke CircuitMess, ujedno izumitelj igrače konzole MAKERbuino i Ivan Golubić, izumitelj Grunner električnog bicikla i Gmobile solarnog vozila, prezentirali su svoja iskustva „Naši prvi koraci: Inovatori i poduzetnici već nakon srednje škole“.

Na konferenciji kao otvorenom forumu razgovaralo se argumentirano i kreativno o prednostima i nedostacima te potrebnim promjenama u hrvatskom sustavu obrazovanja kao najbitnijoj temi u društvu.

Doprinos promišljanjima o promjenama u obrazovanju i usklađivanju s potrebama tržišta rada, inovacijama, zapošljavanju mladih, zanimanjima budućnosti, poslovnim izazovima u gospodarstvu i uslugama svojim izlaganjima na panelu pružili su mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, prof. Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, prof. dr. Gojko Bežovan, redovni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja i Spomenka Krebsz, predsjednica Odbora za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb.

O izazovima digitalizacije govorio je dr. sc. Boris Jokić, iz Instituta za društvena istraživanja, a Monika Mikac, chief operating officer tvrtke Rimac Automobili d.o.o., iznijela je poduzetnička iskustva na temu „Iz garaže do tvrtke vrijedne 250 milijuna eura“.

Drugi panel Konferencije bio je na temu „Pogled u sutra : Kako i što učiniti danas za zanimanja budućnosti“. O ovoj izazovnoj temi govorili su Dimitrije Milojević, mag.pol., Obrazovna grupa Zrinski, doc.dr.sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays, prof. Gorana Rajčić, Boutique Lingua, Vladimir Benić, Posao na dlanu, d.o.o. i doc.dr.sc. Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR.

Ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SECEL), mr.sc. Efka Heder predstavila je poziv na natjecanje Hrvatskih startupova na WBAF,TAKE INWEST SUMMITU 2018.

Kvalitetno školovanje naše djece, ali i cjeloživotno učenje, za nas same je imperativ koji je u zemljama u koje se volimo ugledati odavno postao standard. Ulaganje u ljude, u djecu i njihovo obrazovanje najvažnije je ulaganje današnjice, rečeno je na Konferenciji.

U Hrvatskoj se za godinu-dvije više neće školovati nijedan krovopokrivač niti tesar. Istodobno, po zapošljavanju mladih na dnu smo europske ljestvice, a u prvih šest mjeseci od registracije tek 28 posto tražitelja posla do 25 godina nalazi prvi posao, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ne treba ni spominjati da je trend odlazaka u zemlje s boljim standardom i s više posla posljednjih godina nezaustavljiv. Konferencija je bila prilika za iznošenje ideja kako potaknuti kvalitetniji sustav u kojem obrazovanje naše djece prati ono što ih čeka i što će im trebati u njihovu proizvodnom životu te kako napokon povezati obrazovni sustav i gospodarstvo. Ministarstvo znanosti i obrazovanja posebnu će pažnju posvetiti strukovnom obrazovanju, modernizaciji i poboljšanju programa strukovnih škola kako bi njihovi učenici postali traženi i stručni, što i zaslužuju. Hrvatski zavod za zapošljavanje već je krenuo s programom prekvalifikacija, pogotovo u sektoru turizma, građevine i metalo-prerađivačke industrije, a predviđeno je 80 milijuna eura za reformu strukovnog obrazovanja. Također se radi na osiguravanju radnika za poslove budućnosti. Naime, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja osigurat će 17.000 stipendija u idućih pet akademskih godina za STEM područje.

Budući je organizator Konferencije otvorio mogućnost predlaganja promjena u području obrazovanja s ciljem poboljšanja i prilagodbe potrebama tržišta rada, Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu uputio je konkretnu inicijativu, u kojoj se navodi: „U cilju očuvanja radne sposobnosti svakog pojedinca od najranije životne dobi do završetka radne karijere (uvjeta za punu starosnu mirovinu), za gospodarski rast i razvoj, za zadovoljavanje potreba tržišta rada, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, osobito je važno podizati i razvijati svijest o važnosti prevencije rizika na radu i promicati kulturu zaštite na radu.

Nove tehnologije, digitalizacija i novi oblici rada donose uz određene prednosti i nove oblike rizika za radnike.

Navedeni proaktivan pristup putem odgovarajućih obrazovnih sadržaja mora uključivati djecu predškolske dobi, učenike u osnovnom i srednjem obrazovanju, studente na svim studijskim programima, učenike i studente na praktičnom radu te polaznike programa obrazovanja odraslih. Slijedom navedenoga potrebno je kreirati odgovarajuće kurikulume.

Takvim pristupom moguće je smanjiti broj nesreća na radu, posljedica ozljeda na radu i bolesti povezanih s radom i doprinijeti cjelovitim pozitivnim učincima.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu, kao središnja javna ustanova u ovom području, nastaviti će pružati konkretnu potporu planiranju, kreiranju i ostvarivanju navedenih strateških ciljeva za „Bolje obrazovanje“ uz poruku „Zaštita na radu je prva !“.

Pored toga, potrebno je naglasiti da je Zavod svojim prijedlozima aktivno sudjelovao u e-savjetovanju o kurikulumima pojedinih predmeta predlažući odgovarajuće sadržaje iz područja zaštite na radu, pa je za očekivati da će uloženi napori rezultirati i određenim pozitivnim učincima. Uz uspostavu modela stalnog stručnog usavršavanja stručnjaka zaštite na radu i vrednovanje istog, kao i niz drugih osmišljenih i pokrenutih edukativnih programa, u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu očekuju daljnji napredak u ostvarivanju strateških ciljeva u području zaštite na radu u Republici Hrvatskoj.

U okviru programa Konferencije u prostorima Hrvatske obrtničke komore organiziran je i speed dating s poslodavcima među kojima su bili zastupljeni predstavnici dnevnog lista 24 sata, Raiffeisen banke, Hrvatske pošte i Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“, a studenti su imali mogućnost neposredno se predstaviti i porazgovarati s predstavnicima poslodavaca otvarajući mogućnost zapošljavanja.