Prilagodba i izrada novih OiRA alata za procjenu rizika

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) razvila je mrežnu platformu OiRA (Online interactive Riska Assessment – Internetska interaktivna procjena rizika), koja omogućuje stvaranje online alata za procjenu rizika. OiRA alati su besplatni i jednostavni za uporabu, namijenjeni u prvom redu malim i mikroposlodavcima, te je pomoću njih moguće izraditi dokument procjene rizika u skladu s hrvatskim propisima. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je nacionalni partner u OiRA zajednici, i dosad je izrađeno pet OiRA alata na hrvatskom jeziku, i to za frizere, kozmetičare, njegovatelje djece – dadilje, njegovatelje starijih osoba, te za ažuriranje procjene rizike s obzirom na pandemiju COVID-19.

U sklopu ESF projekt „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“ izrađuje se 30 OiRA alata za procjenu rizika, koji će olakšati primjenu propisa u području zdravlja i sigurnosti na radu obrtnicima te mikro i malim poslodavcima u određenim djelatnostima. OiRA zajednici, koja potiče razmjenu alata za procjenu rizika, te razmjenu znanja i dobrih praksi u području sigurnosti i zdravlja na radu, pridonijet će se sa 13 izrađenih novih alata, i to za sljedeća zanimanja: keramičar-oblagač, vodoinstalater, autolimar, vozač taksija, kućni majstor – domar, prodavač na benzinskoj crpki, kontrolor na parkiralištu, cvjećar, radnik u rasadniku bilja, pediker, optičar, vulkanizer i autolakirer. Istodobno, iz OiRA zajednice bit će preuzeto i prilagođeno hrvatskim propisima 17 alata za procjenu riziku, i to za sljedeća zanimanja: administrativni radnik, trgovac, radnik u cestovnom transportu tereta, mesar, ličilac-soboslikar, šumski radnik-rukovatelj pilom, radnik na uređenju i održavanju krajolika, radnik u cateringu, kuhar, konobar, dostavljač paketa, radnik na poslovima čišćenja, radnik u kemijskoj čistionici i praonici, pekar, zaštitar, skladišni radnik i instruktor vožnje u auto-školi.

Navedenih 30 OiRA alata izrađuje Centar za sigurnost d.o.o. za usluge, koji će održati radionice za socijalne partnere – predstavnike radnika i poslodavaca djelatnosti koje su obuhvaćene izrađenim OiRA alatima.

>>Upute za rad s OiRA alatom<<

Izrađeni su OiRA alati za sljedeća zanimanja:

U suradnji s HOK-om održana radionica o upotrebi OiRA alata: https://uznr.mrms.hr/odrzana-radionica-o-primjeni-oira-alata/

U suradnji s HUP-om održani su radionica i webinar o primjeni OiRA alata: https://uznr.mrms.hr/u-hup-u-odrzani-radionica-i-webinar-o-primjeni-oira-alata/